/

Már ezernél is több helyszínen szedik a szemetet a TeSzedd! önkéntesei

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint ezer helyszínen lehet csatlakozni a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz. A legnagyobb magyar szemétgyűjtési mozgalom idén háromnapos lesz: május 9-11. között szedheti a szemetet a keretében az ország apraja-nagyja.

Évről évre egyre többen jelentkeznek a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) szervez. A regisztráció megnyitása – március eleje – óta mostanáig 1053 találkozási pontot hoztak létre az önkéntesek. Ezeken a pontokon 1422 csoport tagjai gyűlnek majd össze szemetet szedni, az eddig rendelkezésre álló regisztrációs adatok szerint összesen több mint 74 ezren.

Az önkéntes szemétszedésre mostanáig nagyrészt általános iskolák, önkormányzatok – kistelepülések és nagyobb városok hivatalai egyaránt – és cégek jelentkeztek, illetve hoztak létre találkozási pontot. Új találkozási pontot május 2-án éjfélig lehet még létrehozni, és ez a határideje az önkéntesek regisztrációjának is.

A TeSzedd! teljes egészében önkéntességen alapul: az egyes csoportokat képviselő helyi koordinátorok úgynevezett találkozási pontokat hoznak létre, az itt gyülekezők számára az akciónapon ők adják át a munkavégzéshez szükséges eszközöket: a szemeteszsákokat és a kesztyűket. A találkozási pontokra bárki rákereshet a www.teszedd.hu oldalon, és csatlakozhat bármelyik nyílt szemétgyűjtő csoporthoz.

A szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket – gumikesztyűket, zsákokat stb. – az OHÜ biztosítja és juttatja el az egyes találkozási pontokra a helyi koordinátorokhoz. Szintén az OHÜ gondoskodik az akció keretében összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról.

A TeSzedd! idén minden korábbinál hosszabb ideig, péntektől vasárnapig tart: május 9-ére, 10-ére és 11-ére is lehet szemétgyűjtési akciót szervezni az ország bármely pontjára. Az akcióval Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) projektjéhez. Annak keretében május 10-én Európa 28 országában tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.

Az akcióra május 2-án éjfélig lehet regisztrálni a www.teszedd.hu weboldalon.

Előző sztori

Új autóval dolgozhatnak a mórahalmi mentősök + FOTÓK

Következő sztori

Futsal: nagyot fordított, legyűrte a DEAC-ot az UTC + FOTÓK