Kézilabda: történelmet írt a Pick Szeged, irány Berlin! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pick_sporting_mj 029

Hozta a kötelező hazai győzelmet a portugál Sporting ellen a Pick Szeged a vasárnapi visszavágón, így kétgólos hátrányát ledolgozva, története során először jutott az EHF Kupa elődöntőjébe.

Niko Mindegía vezérletével gyorsan ledolgozta az első, lisszaboni mérkőzésen összeszedett kétgólos hátrányát a Pick Szeged, a káprázatos hangulatot teremtő, Európa-szerte ismert, szenzációs szurkolótábora buzdításától tüzelve. A vendégek pár gyors indítással – legfőbb fegyverükkel – ugyan fel tudtak kapaszkodni 5-5-re a 12. percben, innentől azonban nem volt pardon: a tudásbeli különbség kiütközött a két gárda között, a házigazdák olajozott gépezetként működő remek játékukkal, Vadkerti Attila kiváló megindulásaival folyamatosan növelték az előnyt, spanyol irányítójuk vitte hátán csapatát, Mikler Roland a kapuban pedig karrierje egyik legbravúrosabb formáját hozta. A túloldalon a csaknem ideje korán a kizárás sorsára jutó Carol Marzo próbálta tartani a lépést a hazaiakkal, ám a szünetre így is magabiztos, hatgólos előnyt szerzett a Pick (16-10), s a játék képe alapján egyértelművé vált, hogy a meccs végére a berlini final fourra szóló jegyet is zsebükben érezhetik Juan Carlos Pastor tanítványai. A folytatásban néha percekig nem hullottak a gólok, de folyamatosan tartotta előnyét a Pick Szeged. A differencia pár alkalommal hétgólosra is nőtt, a derekasan küzdő portugálok bármennyire is fáradtak, nem hagyták, hogy a parádésan játszó Tisza-parti alakulat jobban megverje őket, így derekasan helytálltak, remekül asszisztálva a Pick Szeged történelmi sikeréhez. Történelmi, mert 28-22-es diadalával, összesítésben 55-51-es eredménnyel a Pick Szeged, fennállása során először, bejutott az EHF Kupa elődöntőjébe, a május 17-18-án, Berlinben rendezendő final fourba, ahol a francia Montpellier, a román Constanta és a házigazda Füchse Berlin egyikével mérkőzhet majd meg a sorozat döntőjéért. Hegy ki lesz az ellenfél, az a keddi sorsoláson derül ki.

Férfi kézilabda EHF Kupa negyeddöntő, visszavágó:

Pick Szeged – Sporting CP (portugál) 28-22 (16-10)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 3500 néző. Vezette: Aleksandar Pandzic, Ivan Mosorinski (szerbek).
Pick Szeged: MIKLER – VADKERTI 4, Ilyés, MINDEGÍA 7, Zubai 1, BALOGH 5, Parrondo 3. Csere: Tatai (kapus), Blazevic, Larholm 3/3, Vranjes 1, Prce 1, Kekezovity 2, Ancsin 1, Lasica. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Sporting: Candeias – Da Silva, Magalhaes 2, Antunes 1, Solha 3/2, MARZO 8, Portela 4 Csere: Fernandes (kapus), MOREIRA 4, Dias, Vezetőedző: Frederico Santos.
Hétméteres: 4/3, ill. 2/2.
Kiállítás: 6 perc, ill. 10 perc.
Az EHF Kupa legjobb négy csapata közé jutott a Pick Szeged 55-51-es összesítéssel.

Juan Carlos Pastor: “Nagyon komoly csapat ellen vívtuk ezt a párbajt, akik egyetlen pillanatra sem adták fel a harcot. Az első félidőt hatgólos előnnyel zártuk, ez nagyon fontosnak bizonyult. Ezt tudtuk tartani, növelni a második félidőben, így be magabiztosan nyertünk. Nem vétettünk annyi hibát, mint Lisszabonban, visszaértünk a támadások után, s ez kulcsfontosságú volt. Gratulálok a csapatomnak és a szurkolóinknak is, akik nélkül nem vívhattuk volna ki ezt a sikert. Nagyon komoly, és kemény csapatok ellen vívhatunk a legjobb négy között. Az fog nyerni, aki azon a hétvégén a legjobb formában lesz. Sok fontos meccsünk lesz addig, de már készülünk arra a hétvégére.”

Frederico Santos: “Tudtuk, hogy nagyon nehéz meccsre számíthatunk. Nagyon jól játszottunk az EHF Kupában, örülünk, hogy idáig eljutottunk, elégedettek lehetünk. Gratulálok fiatal csapatomnak ehhez a teljesítményhez, remek tapasztalatszerzés ez nekünk. Sok szerencsét kívánunk a Pick Szegednek a final fourban.”

Vadkerti Attila: “Gratulálok ellenfelünknek, akiknek kellemetlen stílusa meg is lepett minket az odavágón, itthon azonban visszavágtunk. Reggel kicsit gyomoridegem volt, hogy ma történelmet írhatunk. Fantasztikus közönségünk előtt azonban minden jól jött ki, s megcsináltuk, amit célunkkul tűztünk ki.”

Caseiro Portela: “A vereségeknek nem tud örülni senki, de elégedettek lehetünk eddigi menetelésünkkel. Sok munka vár ránk, hogy a jövőben jobb teljesítményt nyújtsunk. Sajnos otthon nem szoktuk meg, hogy ilyen légkörben vívnak kézilabda-mérkőzéseket, de a hazai közönség elképesztő hangulatot teremtett. Gratulálunk a Pick Szegednek!”

Online közvetítésünk:

VÉGE!

60′ Lasica a szélről, véd a kapus, Marzo indul, 28-22. Vadkerti is ront, de nem számít, jöhet az örömtánc, történelmet írt a Pick Szeged, megy a csapat Berlinbe!

59′ Balogh kap két percet. Berlin, Berlin! – skandálja a közönség! Marzo betalál, de kit érdekel, 28-21! Szép volt, fiúk – zúg a taps!

58′ Mikler parádézik! Prce elképesztő csellel, a rövidre lő gólt a kapus mellett, 28-20! Időt kér Frederico Santos.

57′ Antunes kapja meg második két percét. Mindegía előtt nyílik meg a fal, feltartják, hetes. Larholm jön, a svéd belövi! 27-20!

56′ Kimarad a szegedi támadás, Portela a szélről betalál, 26-20.

55′ Antunes ziccerben, Mikler karja a gól útjában! Éltetik Rolit! Kimarad a szegedi roham. Mikler ismét véd, elképesztő formában ma a Pick kapusa! De kár, hogy Veszprémbe megy!

54′ Körte szed össze egy pattogó lasztit. Lasica benn. Kimarad a ziccer, kapufa.

53′ Passzívba hajlik a Pick, Vranjest ketten tartják meg a hatoson belül, ez így hetes. Larholm belövi, 26-19!

52′ Marzo kozmetikáz, 25-19. Ostromol a Pick.

51′ Portela megoldása szép, 24-18! Vadkerti gyors válasza, 25-18!

50′ Lövés után Balogh gyűjti be a labdát, újabb Pick-roham. Balogh megy fel, 24-17!

49′ Mikler véd egy hatalmasat ismét.

48′ 23-17, miután Marzo bevisz egyet, 23-17. Kapuscsere a vendégeknél, Fernandes jön.

47′ Zubai beállóból, 23-16! Solha bokáját kell jegelni.

46′ Zubai marad lenn, jöhet a Pick. Balogh óriási gólja, beleér a kapus, de védhetetlen! 22-16! Mellé lőnek a vendégek.

45′ Magalhaes lő, Mikler véd, de már szabaddobás. Passzív, da Silva tör be, mellé, de hetes. Tatai Péter érkezik. Solha bepattintja, 21-16. Kekezovity ziccert ront szélről.

44′ Zubai ziccerben középen, de lépéshiba miatt elveszik a sporik a labdát. Mikler ismét hatalmasat véd, de marad a luzitán zöld-fehéreknél a laszti.

43′ Mindegía megy fel, Antunes feltartja, két perc, miközben a lövést fogja a kapus. Hetes helyett szabaddobás.

42′ Ancsin durrant fölé. Passzív a portugál támadás, de engedik. Da Silva lő mellé.

41′ Kekezovity a bal szélről pattint le, fenn a sarokban táncol a laszti! 21-15! Mikler-bravúr!

40′ Kiegészül a Szeged, de az első roham fennakad a falon, majd csípőből lő Mindegía, Candeias védi. Mikler is véd egy nagyot!

39′ Mindegía a meccs legjobbja, emberhátrányban is betalál, 20-14! Magalhaes gyorsan válaszol, 20-15.

38′ Ilyés csap oda keményen, két percet kap, protestál a közönség, de most a sporiknak van igazuk. Magalhaes passza után Moreira parádésan fejezi be a figurát, 19-14.

37′ Mindegía lövését az egyik spori megadja, a másik szabaddobást jelez. Utóbbi nyer. Ancsin üresen lő hálószaggató gólt! 19-13!

36′ Magalhaes tör be, véd Mikler, de hetest ad a szerb spori. Solha pokoli hangzavarban vágja be, 18-13.

35′ Marzo lövését fogja Mikler, de kétszer indulás miatt visszakapják a lasztit a portugálok. Mikler ismét! Kekezovity a szélről, 18-12!

34′ Mindegía a hazaiak spanyol ásza az ingujjban, 17-12!

33′ Ancsin nagy lövését blokkolja a fal, a levágódó az övé, betör, ez meg kapufa! Moreira a túloldalon, 16-12.

32′ Marzo lőne, megáll, visszavált, újra emelkedik, 16-11. Jön Ancsin, a Pick magyar tüzére. Kekezovity lukas mezben vészkapus, most fegyelmezettebb, mint a Csurgó ellen.

31′ A lisszaboniak kezdenek. Passzívban sáncolja fölé a védelem Marzo lövését. Balogh kap két percet, miközben még mindig a Sporting rohamoz.

A szünetben az időkérések pompomlányai helyett ezúttal mazsorettek adnak elő egy palotást, a háttérben Tatai, Ancsin és Lasica melegít.

SZÜNET!

30′ Marzo fölé suhint. Prce nem tud mit kezdeni a figurával, aztán lő, véd Candeias, aztán Kekezovity ismétel a szélről, mellé.

29′ Balogh majdnem eladja a labdát, de szabaddobás. Időt kér a Pick. Balogh középre lő, hárít a kapus.

28′ Balogh akad el a falban, aztán szabaddobás után belemenés. Marzo gyakorlatilag fejbelövi Miklert, úgy pattan be a kapuba labda, 16-10.

27′ Ismét Mikler a labda végállomása! Óriási szurkolás, a B-közép a hangadó, s vele tart a lelátó többi része vastapsával.

26′ Vranjes harcol ki egy újabb hetest, Larholm javít! 16-9!

25′ Prce lépéshibája után Balogh Zsolt szerez labdát!

24′ Dias sáncolt lövését fogja Mikler, Vadkerti indul, 15-9! Újabb Mikler-bravúr!

23′ Micsoda labdát kap Vranjes, és hogy forog be vele?! 14-9! Fiesta a meccs eddig, remekül szórakozunk, a közönség is fantasztikus.

22′ Jön Prce, és jön Balogh! 13-9! Marzóval szemben hatalmas Mikler-barvúr ziccerben. Indul a Pick, de visszaáll a védelem.

21′ Szép játék után Vadkerti kap labdát, de belemenés. Indul a Sporting, Antunes is feliratkozik a gólszerzők közé, 12-9.

20′ Lassan szövögeti támadását emberhátrányban a Sporting. Passzívak is, reklamál mindenki. Ellövik, mellé.

19′ Portelára nem figyelnek a hazaiak, 11-8. Balogh átlövése védhetetlen most, 12-8!

18′ Mikler véd, Mindegía indul, ezt is belövi a hosszú kapufa belső éléről! 11-7, és Dias kap két percet.

17′ Marzo emelkedik, átlövése védhetetlen most, 9-7. Mindegía tarthatatlan! 10-7!

16′ Moreira tör be, 9-6. Vranjes érkezik hazai részről. Nyitott védekezés a vendégeknél, Da Silva kinn zavaróban. Balogh lövése a felső lécről a gólvonalra pattan, fogja a kapus.

15′ Közben remek a védekezés, nem áll fel a luzitán védőfal, Parrondo a szélről ismét, a szeme közé lő Candeiasnak, 9-5! Időt is kér a vendégek mestere.

14′ Támadóhiba után Mindegía tarthatatlan, 7-5! Marzo megkapja a második kiállítását. Magalhaes Ilyésnek passzol! Parondo a szélről, a helyéről, 8-5! Ollézik a közönség!

13′ Zubai szerez labdát, Parondót indítja, aki adja az üresben érkező Vadkertinek, Körte száll, beveri! 6-5!

12′ Solha egyenlít emberhátrányban, nem figyelnek a szélsőre a szegediek, 5-5. Támadóhiba után a vendégek jöhetnek.

11′ Marzo lök két kézzel, hetes. Jön Larholm, belelövi a kapus kalimpáló kezébe, fölé.

10′ Magalhaes lő át, ez benn van, 5-3. Ilyés lövése megbicsaklik, felső lécre pattan, indul Portela, átejti Miklert, a felső lécről hull be, 5-4.

9′ Vadkerti lop labdát, meg is indul, be is lövi, 5-2! Frenetikus a szurkolás, vastaps!

8′ Parrondo kap ziccerben labdát középen, miután átvariálódik a Pick támadása, 4-2!

7′ Da Silva furakszik be, fölé pattint. Marzo ütemtelen lövése, 3-2.

6′ Balogh tör át a falon, 3-1! Most van ledolgozva a hátrány.

5′ Mikler hatalmas védése a szélről betörő Solhával szemben.

4′ Mindegía tör be szélről, 2-1!

3′ Moreira marad üresen, 1-1.

2′ Passzívak a vendégek, Mikler tolja ki a hosszúról a lövést. Eladja a Pick a labdát, de ismét megvan. Mindegía, 1-0!

1′ A Pick kezd, fantasztikus szurkolás közepette. Kimarad a hazai támadás.

19.10: A bemutatások zajlanak, a Pické hangorkán közepette. Gyakorlatilag majdnem telt ház előtt kezd majd a meccs.

19.05: Ismét van nagy képernyő, amin a VTV Szeged Sport Arénájának bejátszásai láthatók felvételről.

19.00: Elhangzott a Pick indulója, átvettük egy rögtönzött portugál nyelvleckét a rádiós kollégával, megszólalt már a szpíker is. A kollégákkal rögtönzött gyors tippjátékunkban a SZEGEDma 7 gólos szegedi sikert saccol.

18.50: Kevesebb mint félóra a kezdésig, mindkét gárda bőszen melegít, a hazaiak még nyújtanak, a vendégek már passzolgatnak. A Pick-bika pedig középen táncolgat. A kereteket nézve a Picknél – mint tudjuk – Källman és Gidai lábadozás miatt nincsenek a rosteren, de ott van Czina József, akire nagy szükség lehet a falban – jóllehet a portugálok nem annyira átlövőik, mint inkább villámléptű szélsőik, Portela és Solha miatt veszélyesek.

18.40: A legjobb négy mezőnye már alakul: a rendező jogán a német Füchse Berlin már ott van; a román Constanta a svéd Lugival szemben összesítésben négy góllal bizonyult jobbnak, ők is ott vannak a keddi sorsoláson; a francia házinegyeddöntőben a Montpellier a Nantes otthonában nyert egy góllal az első körben, hazai pályán abszolút esélyesként léphetnek pályára. És itt a Pick – Sporting párbaj, ahol kétségtelen: kétgólos hátránya ellenére a magyar csapat a favorit.

18.35: Adott tehát a feladat: át kell lépni a portugálokon, és történelmet ír a csapat! Már csak azért is fontos letenni valamit az asztalra a nemzetközi porondon, mert a BL_ben tegnap a Veszprém megírta a maga történelmét, a PSG-vel szemben bejutott a final fourba. Reméljük kedden izgulhatunk a Pickért is: ekkor lesz ugyanis a berlini, május 17-18-i négyes döntő sorsolása.

18.25: Odáig, ahol most áll, azaz a negyeddöntőig mind a Bajnokok Ligájában, mind az EHF Kupában 2-2 alkalommal jutott el a Pick. Az előbbiben 1997-ben és 2004-ben, ám előbb a Barcelona, utóbb pedig a német Magdeburg volt a végállomás. Az EHF Kupában, ahol most is harcol a csapat, s készül történelmet írni, 1995-ben a Poljot Cseljabinszk, 2001-ben a hispán Bidasoa Irun bizonyult végzetes ellenfélnek.

18.15: Hatalmas siker küszöbén a Pick Szeged, nézzünk hát egy kis történelmet! Ha ma nyernek Vadkertiék legalább három góllal, vagy maximum 28-26-ra – előbbi a valószínű – akkor bejutnak az EHF Kupa legjobb négy csapata közé, azaz az elődöntőbe. Ilyen messzire háromszor jutott el a szegedi kézilabda, amikor 1982-ben, 1984-ben és 1994-ben az EHF Kupagyőztesek Európa Kupájának elődöntőjében szerepelt a csapat. ’82-ben az akkor még szovjet Minszk, ’84-ben az akkor még jugoszláv Slogabosnaprevoz Doboj, ’94-ben a spanyol Barcelona parancsolt megálljt. 1996-ban a City Kupában, azaz a negyedik számú sorozatban is elődöntőzött a Pick, akkor a német Hamelnnel szemben nem sikerült a finálét elérni.

18.10: Pályán a luzitánok is.

18.00: Sok szeretettel köszöntjük Olvasóinkat az újszegedi sportcsarnokból! A SZEGEDma már a helyszínen, egy-két Pick-játékos pedig már a pályán lenn melegít.

Kezdés: 19.15!

Beharangozónk itt olvasható!

Default thumbnail
Előző sztori

Elhunyt Buffó Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke

Következő sztori

Hétfői programajánló: S.Ö.R., Gardénia és Meszecsinka

Legutóbbi hasonló cikkek