Egészségcseppek: depresszió és ami mögötte van + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Odakint hétágra süt a nap, mégis legszívesebben a takaró alatt vészelné át a napot? A tavaszi depresszióról, a szorongást enyhítő gyógynövényekről Boros Ildikót, a szegedi Stefánia Klinika pszichológusát kérdeztük.

“Vannak olyan betegségek, amelyek az évek során nem egységesen jelentkeznek, ilyen a depresszió is. Tavasszal és ősszel mindig magasabb a friss megbetegedések száma, illetve magasabb az a már kezelt betegek depressziójának mélysége is” – kezdte Boros Ildikó. Habár a depresszió egy nagyon összetett betegség, nem állandósult állapot, hiszen a örömittas állapotokat mély letargia váltja és fordítva.

A pszichiáter úgy tapasztalja, a közvélemény egyre nyitottabb a szakmai iránymutatás iránt, ma már nem csak kezelésként, hanem segítségként tekintenek a pszichológus munkájára. Még mindig nem vesszük olyan könnyedén, mint a nyugat-európai országokban, ahol krízishelyzetek, élethelyzeti elakadás, vagy egyszerű fáradékonyság miatt is tanácsadásért folyamodnak. “Sokkal könnyebb valakit visszabillenteni a tünetmentes állapotba, mintha már elhanyagolt lelki egészséggel fordul a szakemberhez. A Stefánia Klinikára leginkább hangulatzavarral, párkapcsolati problémával jelentkeznek, de az sem ritka, hogy egy családtag elvesztésének feldolgozásában kérnek segítséget.”

A fáradékonyság, levertség, szorongás, félelem a depresszió tünetei, amelyeket a viselkedésterápiával – a pszichoterápia egyik fajtájával – lehet kezelni. Mint megtudtuk, ilyenkor a pszichológus és a beteg közös feladata, hogy felszínre hozzák a negatív érzéseket kiváltó gondolatokat.

Ha pedig egy kicsit értünk a gyógynövényekhez, bátran merjünk segítségért nyúlni hozzájuk. A macskagyökér, a citromfű, a komló, a hársvirág és a golgotavirág szorongásoldó, míg az enyhe depresszióban segítségünkre lehet az orbáncfű főzete.

Tekintse meg a Telin Tv riportját!

Kövesse a Stefánia Klinikát weboldalukon és a Facebookon is!

Előző sztori

Hangversennyel emlékeznek Veress Lászlóra szombaton

Következő sztori

Labdarúgás: a makóiak győzelmükkel átvették a negyedik helyet a vásárhelyiektől