Közélet

Csokoládébarna alpakacsikó született a Szegedi Vadasparkban

Csokoládébarna alpakacsikó született a Szegedi Vadasparkban

2014. április 4., péntek
Csokoládébarna alpakacsikó született a Szegedi Vadasparkban
alpaka

Csokoládébarna alpakacsikó (Lama pacos) született a Szegedi Vadasparkban, az életrevaló hímet már a látogatók is megfigyelhetik a dél-amerikai tevefélék kifutójában - közölte Veprik Róbert igazgató.

A Szegedi Vadasparkban - a magyarországi állatkertek közül egyedüliként - valamennyi dél-amerikai teveféle megtalálható, a vad vikunya és guanakó éppúgy, mint a háziasított láma és alpaka. Sokáig úgy vélték, hogy az alpaka és a láma egyaránt a guanakótól származik, ma már bebizonyosodott, hogy az alpaka őse a vikunya. Az előző év végén a vikunyacsapat bővült egy újszülöttel, most az háziasított alpakáknál látta meg a napvilágot egy csikó. Az életre való, sötét színű csikó a Patrik nevet kapta, amely - ahogy ez egy tevefélénél megszokott - a születése után pár órával már magabiztosan követte anyját. Az alpakát ötezer éve háziasították, az 55-65 kilogrammos testtömegű állatok vérében magas a vörösvérsejtek száma, így alkalmazkodnak a ritka magashegyi levegőhöz. Dél-Amerikában az állat húsát, bőrét és tejét is hasznosítják, de egyre kedveltebb háziállattá válik Észak-Amerikában és Európában, nemcsak értékes szőre, hanem viszonylag egyszerű tartása miatt is. Ehhez hozzájárul, hogy közeli rokonánál, a lámánál kisebb és kevésbé agresszív, sőt, némelyik kifejezetten barátságossá válhat gondozójával. Gyapjuk igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén. Akár tízezer forintot is megadnak egy kilogramm feldolgozatlan alpaka gyapjúért. A Vadasparkban kétévente nyírják az alpakákat, de nem pénzszerzési célból, hanem a nyári meleg elviselését könnyítik meg így számukra. Egy-egy példány egyszerre 2,5-3 kilogramm gyapjút ad, néhány éve a vadasparkban lenyírt alpakagyapjúból a természetvédelmi mentőközpontban nevelt menyétkölyöknek készítettek hálózsákot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.