Közélet

Chikán Attila: gyenge a magyar gazdaság versenyképessége

Chikán Attila: gyenge a magyar gazdaság versenyképessége

2014. április 25., péntek
Chikán Attila: gyenge a magyar gazdaság versenyképessége

Magyarország versenyképessége gyenge és romlik - jelentette ki Chikán Attila professzor pénteken Debrecenben.

Az okok gyökerei mélyre nyúlnak, nem köthetők egyetlen kormányzathoz, s csak hosszú távon enyhíthetőek - tette hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutatóközpontjának igazgatója, volt gazdasági miniszter a Hajdú-bihari Napló TOP-100 klubjában, a Versenyképességi szempontból miért beteg a magyar gazdaság? címmel tartott előadásában.

Chikán Attila

emlékeztetett rá, hogy Magyarország 148 országot tekintve 2001-ben versenyképességi szempontból a 29. helyen volt, ma a 63.-on, s szinte folyamatos az ország leszakadása. Az okok között a szakember a hosszú távon ható, öröklött tényezőket (korrupció, államba vetett túl nagy hit, adómegkerülés), a globális környezetet (a 2000-es évek elején a fejlődési boomra Magyarország nem tudott rákapaszkodni) és a gazdaságpolitikát jelölte meg. Megjegyezte: a magyar értelmiség, a magyar elit rosszul szerepelt a rendszerváltás óta, nem volt hatékony. Chikán Attila szerint "a következő években a gazdaságpolitika lényegét illetően nem lesz változás". A volt miniszter a foglalkoztatást, a termelékenységet és a képzést jelölte meg három kulcselemnek, ahol eredményt lehetne elérni. Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az Európai Unió átlagos termelékenységének jelenleg a fele a magyar termelékenység. A kilábalás esélyei az üzleti szférában vannak - hangsúlyozta zárszavában Chikán Attila.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.