Chikán Attila: gyenge a magyar gazdaság versenyképessége

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország versenyképessége gyenge és romlik – jelentette ki Chikán Attila professzor pénteken Debrecenben.

Az okok gyökerei mélyre nyúlnak, nem köthetők egyetlen kormányzathoz, s csak hosszú távon enyhíthetőek – tette hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutatóközpontjának igazgatója, volt gazdasági miniszter a Hajdú-bihari Napló TOP-100 klubjában, a Versenyképességi szempontból miért beteg a magyar gazdaság? címmel tartott előadásában.

Chikán Attila emlékeztetett rá, hogy Magyarország 148 országot tekintve 2001-ben versenyképességi szempontból a 29. helyen volt, ma a 63.-on, s szinte folyamatos az ország leszakadása. Az okok között a szakember a hosszú távon ható, öröklött tényezőket (korrupció, államba vetett túl nagy hit, adómegkerülés), a globális környezetet (a 2000-es évek elején a fejlődési boomra Magyarország nem tudott rákapaszkodni) és a gazdaságpolitikát jelölte meg. Megjegyezte: a magyar értelmiség, a magyar elit rosszul szerepelt a rendszerváltás óta, nem volt hatékony. Chikán Attila szerint “a következő években a gazdaságpolitika lényegét illetően nem lesz változás”.

A volt miniszter a foglalkoztatást, a termelékenységet és a képzést jelölte meg három kulcselemnek, ahol eredményt lehetne elérni. Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az Európai Unió átlagos termelékenységének jelenleg a fele a magyar termelékenység. A kilábalás esélyei az üzleti szférában vannak – hangsúlyozta zárszavában Chikán Attila.

Előző sztori

Szloszjár György lett az Év tájépítésze

Következő sztori

Új trópusi üvegházzal várja a szegedi füvészkert a látogatókat