Közélet

Az NVB megállapította a pártok költségvetési támogatási arányát

Az NVB megállapította a pártok költségvetési támogatási arányát

2014. április 30., szerda
Az NVB megállapította a pártok költségvetési támogatási arányát

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította a pártok működésére fordítható állami költségvetési források elosztási arányát. A mintegy 2,5 milliárd forintot az országgyűlési választáson egy százaléknál nagyobb támogatást szerző pártok között osztják szét.

A pártok az elkövetkező négy évben ennek az aránynak megfelelően részesülhetnek az állami támogatásból. Az NVB döntéséről a nemzetgazdasági miniszternek küldenek tájékoztatást. A törvény szerint az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát egyenlő arányban az Országgyűlésben országos listán mandátumot szerző pártok között kell felosztani. A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg a választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire leadott (egyéni és listás) szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult költségvetési támogatásra az a párt, amely nem szerzi meg a választáson részt vevő választók szavazatainak egy százalékát. Az NVB döntése szerint a költségvetési keret 25 százalékát a Demokratikus Koalíció, az Együtt - A Korszakváltók Pártja, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Magyarországért között osztják majd fel egyenlő arányban. A költségvetési keret 75 százalékának támogatásából ugyanaezek a pártok részesülhetnek különböző arányban, kivéve a Magyar Liberális Pártot, amely - az elfogadott táblázat szerint - összesen 0,19 százalékos támogatottság jutott, és így az egyszázalékos támogatási küszöb alatt maradt. A költségvetési keret 75 százalékát a következő arányokban osztják majd szét a pártok között: Fidesz: 44,555, Jobbik: 21,155, MSZP: 16,726, Együtt: 5,823, LMP: 5,376, DK: 3,358, KDNP: 1,814, PM: 1,193. Az Országgyűlésbe jutott pártok támogatására fordítandó összeget az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg. A költségvetési támogatások kifizetése negyedévenként történik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.