Közélet

Átadták a Kossuth Lajos sugárutat – 1900 kilométernyi közút újul meg országosan + FOTÓK

Átadták a Kossuth Lajos sugárutat – 1900 kilométernyi közút újul meg országosan + FOTÓK

2014. április 1., kedd
Átadták a Kossuth Lajos sugárutat – 1900 kilométernyi közút újul meg országosan + FOTÓK
utatadas07_gs

Három útfelújítási programot indított a kormány, mely keretében 190 milliárdból újulnak meg utak hazánkban – közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Kossuth Lajos sugárút átadóján. Elhangzott, a 4-5 számjegyű utak egyes szakaszainak teljes körű rekonstrukcióját támogató program keretösszegét 109 milliárd forintra emelték.

A Kossuth Lajos sugárúti egy kilométeres szakasza több mint nettó 357 millió forintból újult meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakmai irányítása alatt. Az átadón

Németh Lászlóné

nemzeti fejlesztési miniszter emlékeztetett, 2002 és 2010 között szinte kizárólag autópálya építések zajlottak, méghozzá a magyar állam számára nem túl kedvező konstrukcióban. Elmondta, a Fidesz-KDNP kormány három programot is indított az úthálózat rekonstrukciójára, 82 milliárd forintból összességében 700 kilométer hosszan alsóbbrendű utak felújítása zajlik, ebből a keretből Csongrád megyében a 4521-es számú mellékút hibáit javítják ki. A miniszter bejelentette, a 4 és 5 számjegyű utak egyes szakaszainak teljes körű rekonstrukcióját támogató program keretösszegét 27 milliárddal megemelte a kormány, így összességében 109 milliárd jut erre a célra. A becslések szerint a pluszforrásokból további 270 kilométeren végezhetnek felújításokat, melyeket legkésőbb jövőre be is fejeznek. A kormány által indított másik útrekonstrukciós program keretében 34 milliárd forintból a nyomvályúkat szüntetik meg, ebből a keretből Csongrád megyébe 1,1 milliárd forint jut. Ezen felül a gyorsforgalmi úthálózatok karbantartását végzik el, ebben az esztendőben 27 milliárd forintból 180 kilométeren. A főutakra pedig további 21,7 milliárd jut. „A kormány által indított átfogó útrekonstrukciós program keretében 190 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből 1900 kilométeren valósulnak meg fejlesztések. Több mint 100 milliárd forintnyi fejlesztés már idén elkészül vagy kezdetét veszi ” – közölte a szaktárca vezetője.

Németh Lászlóné megjegyezte, uniós forrásokból csupán korlátozott összegeket lehet mellékutak felújítására fordítani, a 2014-ben induló EU-s költségvetési ciklusban pedig nem adható ilyen célra támogatás. Ezért döntött a kormány a regionális operatív programokban még rendelkezésre álló szabad források átcsoportosításáról. A megvalósítandó projektek listájára a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tesz szakmai javaslatot, amelyet a megyei útügyi biztosok által felmért helyi igények figyelembe vételével véglegesítenek. A Kossuth Lajos sugárút ünnepélyes átadásán Bohács Zsolt, Csongrád megye útügyi biztosa, Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelölt elmondta, az M43-as autópálya elkészülte előtt jelentős tranzitforgalmat bonyolított le a Kossuth Lajos sugárút, állapota jelentősen leromlott, ezért volt szükséges felújítása. Az elkészült út nagyban javítja majd Szeged közlekedését, segíti a közlekedőket. A beruházással kapcsolatban Mázsi Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, az érintett szakaszon tavaly ősszel indult a felújítás, mely keretében a burkolatot 14 centiméter vastagságban felmarták, majd 8 centi kötő- és 6 hat centi kopó aszfaltburkolatot kapott az út. Ezen felül az útpadkát is szintbe emelték és fényvisszaverő prizmákat építettek be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.