Közélet

Aquaponic System Kft. sikeresen valósította meg az önfenntartó aquapónia rendszerekkel kapcsolatos fejlesztését.

Aquaponic System Kft. sikeresen valósította meg az önfenntartó aquapónia rendszerekkel kapcsolatos fejlesztését.

2014. április 30., szerda
Aquaponic System Kft. sikeresen valósította meg az önfenntartó aquapónia rendszerekkel kapcsolatos fejlesztését.
uszt_logo

Aquaponic System Fejlesztő és Szolgáltató Kft. több mint 6 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett „A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával” című pályázati kiíráson. Az újonnan létrejött vállalkozás 6.517.750.- forint összköltségvetésű projekt során az önfenntartó aquapónia rendszerekkel kapcsolatos sikeres fejlesztését valósította meg.

A projekttervben és az egyáltalán az elképzelésekben szereplő összes tevékenységet sikerült a projekt időszakban maradéktalanul megvalósítani. A projekt egy olyan technológia elterjesztését, a technológia biotechnológiai mérnöki szolgáltatás szintű hátterének biztosítását tűzte ki célul, amely lehetővé teszi zárt láncú, energiatakarékos intenzív háztáji hal és zöldség előállításához szükséges fejlesztések biztosítását, biotechnológiai támogatását. Kidolgozásra került egy innovatív módszertan, amellyel egyedülálló módon lehet detektálni egy mérési rendszerben az ammónia oxidációjáért felelős mikroorganizmusokat, illetve azokat a baktériumokat, amelyek a szerves anyag lebontás anaerob vonalát képviselik. A zárt láncú, víztakarékos, ökológiai rendszerek felhasználása olyan területeken kifejezetten hasznos, ahol a víz, mint tenyésztő közeg mennyisége és minősége jelentőséggel bír. A fejlesztett rendszerek kombinálják a zártláncú haltenyésztés és a hidropóniás növénytermesztés előnyeit, amennyiben minimalizálja a vegyszer- és vízfelhasználást. A rendszer nagyon bonyolult, több lépcsős mikrobiológiai alapokon nyugszik. Ennek oka, hogy a víz tisztaságáért és visszavezethetőségért alapvetően nem a növények, hanem azok gyökérzónájában megtelepedő mikroorganizmusok a felelősek. E bonyolult biológiai egyensúly fenntartása és kialakítása a többlet tudásanyag, amit eddigi fejlesztéseink az aquakultúrás technológiákhoz hozzáadott. A 10 és fél hónapos futamidejű projekt során összesen egy fő munkavállaló dolgozott a projekt megvalósításán, a projekt keretein belül innovációs-, marketing tanácsadási szolgáltatások igénybevétele, illetve anyagbeszerzés történt. A sikeres projekt lebonyolításában projektmentor segítette a cég munkáját, valamint egy részletes üzleti terv készült a cég további sikeres tevékenységének megalapozása érdekében.

aquaponic_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.