Állatcsempészeket fogtak a vadasparkban – ezúttal játékból + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csaladinap_vadaspark_mj 012

Nemzetközi találkozójuk színhelyének választották a Szegedi Vadasparkot, a NAV dolgozói azonban hamar véget vetettek az állatcsempész-akciónak. Eseménydúsra sikeredett a Föld Napja.

Veszedelmes állatcsempészek osontak vasárnap a Szegedi Vadasparkba, hogy megfújják a zoo legértékesebb tojásait, egzotikus állatait. Szerencsétlenségükre azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csapatai a megszaporodott látogatói jelentések miatt éppen a helyszínen razziáztak, s hamar lefülelték a a kiterjedt állatcsempész-hálózatot. A NAV dolgozói ugyanis nem csak jövedéki ellenőrzéseket végeznek, időről időre találkoznak hasonló esetekkel, holott a törvény szigorúan bünteti azon állatok befogását, illetve kereskedelmét, amelyeket természetvédelmi jogszabályok védenek.

csaladinap_vadaspark_mj 030

“Fuss, Balázs, fuss!” – kiáltott fel az egyik csempész cimborája. Alig ért véget a fókashow, máris megindultak a villogó járművek, hogy becserkésszék a tolvajt, aki pillanatok alatt bilincsbe verve találta magát, arccal tompítva a motorháztetőt. A gyerekek számára nem kis meglepetést okozott a jelent, voltak, akik nagy izgalommal, kiabálva szaladtak szüleikhez, mások inkább a biztonságot jelentő háttérből figyelték a történéseket. A park célja ezzel az volt, hogy szórakoztató formában hívják fel a figyelmet az illegális állatkereskedelem veszélyeire, mivel jár, ha valaki csempészett élőállatot vagy állati terméket vásárol, hogyan válik akaratán kívül bűnelkövetővé.

A legnagyobb érdeklődés mégis pár méterrel odébb, a gólyák lakhelyének tövében volt, ahol Nyári Attila és Volford László, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság munkatársai négylábú kollégáikkal bemutatóztak. Mint megtudtuk, évente több száz kilogramm kábítószert próbálnak a régióba csempészni a szerb határ mentén, mostanság azonban egyre felkapottabb területnek számít a védett növények és állatok kereskedelme is. A csahos szimatok remekül vették az akadályokat, Nyári német juhásza szinte azonnal megtalálta a kocsi kereke fölé rejtett cigarettát, míg a labrador Yellow a több tucat táskából is megtalálta azt az egyet, amelyikbe a kábítószert dugták.

csaladinap_vadaspark_mj 177

A katasztrófavédelem is képviseltette magát a Föld Napján. A tűzoltók kocsikkal vonultak ki, hogy kicsiknek és nagyoknak is bemutassák, miként működik a vízágyú, hogyan kell felvenni az egyenruhát. A kis Marci eleinte ódzkodott attól, hogy felpróbálja a sárga védelmi sisakot, apja bátorítása után azonban már levenni volt nehéz a fejfedőt.

A mai nappal indult útjára az intézmény legújabb projektje, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Sarkvidék-kampány, amelynek keretében a legszerencsésebb látogatók a fókatréning mögé is bepillanthattak, ezúttal nem látogatói, hanem edzői szemszögből.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége összes megyei eredménye + TABELLÁK, VIDEÓ

Default thumbnail
Következő sztori

Európában egyre elterjedtebb az antiszemitizmus

Legutóbbi hasonló cikkek