Közélet

Állatcsempészeket fogtak a vadasparkban - ezúttal játékból + FOTÓK

Állatcsempészeket fogtak a vadasparkban - ezúttal játékból + FOTÓK

2014. április 27., vasárnap
Állatcsempészeket fogtak a vadasparkban - ezúttal játékból + FOTÓK
csaladinap_vadaspark_mj 012

Nemzetközi találkozójuk színhelyének választották a Szegedi Vadasparkot, a NAV dolgozói azonban hamar véget vetettek az állatcsempész-akciónak. Eseménydúsra sikeredett a Föld Napja.

Veszedelmes állatcsempészek osontak vasárnap a Szegedi Vadasparkba, hogy megfújják a zoo legértékesebb tojásait, egzotikus állatait. Szerencsétlenségükre azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csapatai a megszaporodott látogatói jelentések miatt éppen a helyszínen razziáztak, s hamar lefülelték a a kiterjedt állatcsempész-hálózatot. A NAV dolgozói ugyanis nem csak jövedéki ellenőrzéseket végeznek, időről időre találkoznak hasonló esetekkel, holott a törvény szigorúan bünteti azon állatok befogását, illetve kereskedelmét, amelyeket természetvédelmi jogszabályok védenek.

csaladinap_vadaspark_mj 030

"Fuss, Balázs, fuss!" - kiáltott fel az egyik csempész cimborája. Alig ért véget a fókashow, máris megindultak a villogó járművek, hogy becserkésszék a tolvajt, aki pillanatok alatt bilincsbe verve találta magát, arccal tompítva a motorháztetőt. A gyerekek számára nem kis meglepetést okozott a jelent, voltak, akik nagy izgalommal, kiabálva szaladtak szüleikhez, mások inkább a biztonságot jelentő háttérből figyelték a történéseket. A park célja ezzel az volt, hogy szórakoztató formában hívják fel a figyelmet az illegális állatkereskedelem veszélyeire, mivel jár, ha valaki csempészett élőállatot vagy állati terméket vásárol, hogyan válik akaratán kívül bűnelkövetővé. A legnagyobb érdeklődés mégis pár méterrel odébb, a gólyák lakhelyének tövében volt, ahol

Nyári Attila

és

Volford László

, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság munkatársai négylábú kollégáikkal bemutatóztak. Mint megtudtuk, évente több száz kilogramm kábítószert próbálnak a régióba csempészni a szerb határ mentén, mostanság azonban egyre felkapottabb területnek számít a védett növények és állatok kereskedelme is. A csahos szimatok remekül vették az akadályokat, Nyári német juhásza szinte azonnal megtalálta a kocsi kereke fölé rejtett cigarettát, míg a labrador Yellow a több tucat táskából is megtalálta azt az egyet, amelyikbe a kábítószert dugták.

csaladinap_vadaspark_mj 177

A katasztrófavédelem is képviseltette magát a Föld Napján. A tűzoltók kocsikkal vonultak ki, hogy kicsiknek és nagyoknak is bemutassák, miként működik a vízágyú, hogyan kell felvenni az egyenruhát. A kis

Marci

eleinte ódzkodott attól, hogy felpróbálja a sárga védelmi sisakot, apja bátorítása után azonban már levenni volt nehéz a fejfedőt. A mai nappal indult útjára az intézmény legújabb projektje, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Sarkvidék-kampány, amelynek keretében a legszerencsésebb látogatók a fókatréning mögé is bepillanthattak, ezúttal nem látogatói, hanem edzői szemszögből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.