Közélet

A kiskertes övezetben és az üdülőterületeken is lesz szemétszállítás

A kiskertes övezetben és az üdülőterületeken is lesz szemétszállítás

2014. április 22., kedd
A kiskertes övezetben és az üdülőterületeken is lesz szemétszállítás
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szeméttelepnek használja a lakosság bizonyos rétege továbbra is a szelektív gyűjtőszigeteket, és az üdülőterületeken is rendre hulladékkupacok jelennek meg. Ez utóbbi problémát orvosolhatja, hogy májustól bevezetik a szemétszállítást.

Igaz az országban az első között, mintegy tizenöt éve vezették be a szelektív hulladékgyűjtést Szegeden, a többség ügyet sem vet rá, sokan nem megfelelően használják a gyűjtőszigeteket.

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy egyesek az éj leple alatt csempészik ki a közterületre a háztartási hulladékot. „Sajnos előfordul, hogy valaki élő

kismacskát

, egy spájznyi romlott befőttet, istállótrágyát, sittet tesz a gyűjtőszigetekre. Kénytelenek vagyunk rejtett kamerával felügyelni erre, amiből feljelentés lesz. A lakosság egy jelentős rétege a szolgáltatás jogosulatlan szüneteltetésével, illetve rendeletben meghatározott hulladékmennyiségen felüli, de többletkuka igénylése elmulasztásával vagy be nem jelentett hulladéktermelés miatt állítja elő ezt a mennyiséget, ami a közterületen végzi. Vannak, akik a kiskertekben és üdülőterületeken élnek életvitelszerűen, mégsem igénylik a szolgáltatást, ami balkáni viszonyokat teremt” – tette hozzá. Makrai Lászlótól megtudtuk, életbe lépett az új hulladéktörvény, mely változtathat ezen a helyzeten, májustól be kell vezetni a szemétszállítást a kiskertes és üdülőövezetben is. A felmérések már lezajlottak, regisztráltak minden olyan ingatlant, ahol hulladéktermelés valószínűsíthető, vagyis a felépítmény több mint szerszámtároló, így alkalmas ott tartózkodásra. Az érintetteket április folyamán értesítik, akiknek saját kukát is kell vásárolniuk, illetve a környezetgazdálkodási cégtől is bérelhetnek.

Több mint 120 illegális szemétlerakó Szegeden

Háztartási vegyes hulladék még mindig rendszeresen landol a szelektív gyűjtőszigeteken, s vannak, akik a hulladékudvarok elé borítják ki a szemetet, ez a jelenség Újszegedtől Rókusig, gyakorlatilag egész Szegeden megfigyelhető. „Van egy réteg, amely nem hajlandó a saját kukájáig néhány métert elmenni, hanem a közelebbi, kisebb hulladékgyűjtő edényekbe gyömöszöli bele a konyhai hulladékos zsákot, így aztán egy csokipapír sem fér bele a kukákba. Egyes zöldterületeken átok ül, ami kihordott szemetet, lomot estig elvisz a cég, másnap újratermeli valaki, amit persze széthord a szél. A hulladéktermelésnek, -átadásnak szervezett formája jogszabályokban van rögzítve, és ennek betartása mindenkinek állampolgári kötelessége” – számolt be a tapasztalatokról Makrai László. Mindez nemcsak bosszúságot, hanem jelentős pluszterheket is ró a cégre. A társaságnak keddenként külön járatot kell indítani a szelektív szigeteken elhelyezett illegális anyag eltakarítására. Egyes szelektív hulladékgyűjtő szigeteket pedig pont azért számolt fel a környezetgazdálkodás, mert csak illegális szeméttelepként funkcionált. Az ügyvezető arról tájékoztatott, hogy legutóbbi sárkányrepülős, légi felvételük felmérése szerint 123 illegális lerakót tartottak nyilván, ebből 15 volt közterületen, a többi magánterületen vagy gazdasági társaságok tulajdonában lévő részen éktelenkedik. Magánterületekről a tulajdonosnak kell elszállíttatnia a hulladékot, a közterületekről azonban a környezetgazdálkodási cég, ami Makrai László becslése szerint a tavalyi év folyamán minimum 15 millió forintot emésztett fel. „Ezeket az összegeket a járműveink, közterületeink felújításától, illetve virágágyásaink, játszótereink gondozásától veszik el ezek a városlakók, akik képtelenek betartani az együttélés írott és íratlan szabályait” – közölte az ügyvezető. Hangsúlyozta, mivel a cégnek nincsenek hatósági jogkörei, csak feljelentéssel élhetnek, amit a rendészeti szolgálatuk meg is tesz. Intézkedési hatásköre a közterület-felügyeletnek és a rendőrségnek van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.