Kultúra

Tavaszi áldozat és Mimikri – a Szegedi Kortárs Balett új bemutatója

Tavaszi áldozat és Mimikri – a Szegedi Kortárs Balett új bemutatója

2014. március 6., csütörtök
Tavaszi áldozat és Mimikri – a Szegedi Kortárs Balett új bemutatója
Juronics Tamás

Igor Sztavinszkij és a dél-korai Unszuk Csin zenéjére készített koreográfiát Juronics Tamás; a Szegedi Kortárs Balett Tavaszi áldozat és Mimikri címmel futó előadását péntektől láthatja a szegedi közönség.

A Kossuth-díjas táncművész a csütörtöki főpróba előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy

Igor Sztravinszkij

zenéjére már 1996-ban készített koreográfiát, melyet a társulat hosszú évekig hatalmas sikerrel játszott. A több mint száz éve bemutatott zenemű erejéből mit sem vesztett, ugyanazt az élményt tudja nyújtani ma is - hangsúlyozta.

Juronics Tamás

szerint sikerült megvalósítani eredeti elképzelését: teljesen új, a közösség belső működésére és drámájára koncentráló alkotás született, amely nem hasonlít a 17 esztendővel ezelőttire. A második felvonás igazi különlegesség, amely illeszkedik a társulat kortárs zeneszerzők alkotásait feldolgozó művei sorába.

Unszuk Chin

, a Berlinben élő, számos rangos, nemzetközi díjjal kitüntetett dél-koreai zeneszerző mestere

Ligeti György

volt, többek között Sztravinszkij és

Bartók

zenéjét is meghatározónak tartja kompozíciós stílusában. A 2009-ben bemutatott concertója, a Su a keleti és a nyugati zenei világot ütközteti. Az ősi kínai hangszer, a seng és a szimfonikus zenekar dinamikus viszonyában a szólóhangszer hol elvegyül, hol eluralkodik, hol teljesen eltűnik a zenekari hangzásban. Egymás árnyékai, visszhangjai lesznek a hangszerek, hangokkal rajzolva meg a természetben is megfigyelhető mimikrijátékot. A

Czár Gergely

és

Takács Zsófia

főszereplésével bemutatott darabban megjelennek a férfi-női viszonyok is. A szegedi pénteki premiert követően a Sztravinszkij-művet március 21-én Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóelőadásaként a Művészetek Palotájában a fővárosi közönség is láthatja, ekkor a második részben Bartók Béla Táncszvitjét adja elő a Szegedi Kortárs Balett.

Pataki András

, a társulat igazgatója elmondta, hogy az együttes az idei évben összesen négy bemutatót tart, részben a Budapesti Tavaszi Fesztivállal, a Nemzeti Táncszínházzal és a Nemzeti Filharmonikusokkal koprodukcióban. Az együttes számos fesztivál felkérésének tesz eleget, a főváros mellett Veszprémben és Győrben is fellép.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.