Bulvár

Ritka a dámvad, de Szegeden hat van belőle + FOTÓK

Ritka a dámvad, de Szegeden hat van belőle + FOTÓK

2014. március 21., péntek
Ritka a dámvad, de Szegeden hat van belőle + FOTÓK
SZS20140321_damvad_kifuto_017

Láthatóan jól érzi magát az a hat egyedből álló mezopotámiai dámszarvascsapat, amelyik pénteken kapta meg kifutóját a Szegedi Vadasparkban.

A szarvasok Németországból érkeztek a parkba a Suttgarti Állatkertből és a kronbergi Opel Zooból, fajmegmentési program keretében. A párosujjú patások nem frissen érkeztek Szegedre, hosszú helyhez szoktatási időszak előzte meg a beilleszkedést. "A világ egyik legritkább szarvasfaja a mezopotámiai dámvad, holott hajdanán Közép-Keleten és Északkelet-Afrikában gyakorinak számított. Még Mózes ötödik könyve is szót ejt róluk" - vezette fel a megnyitót

Veprik Róbert

, a park ügyvezető igazgatója.Majd úgy folytatta, a dámvadakból mára 500-700 példány él, tehát a korábbi szaporító programok sikeresnek bizonyultak. "A szarvasok azért maradhattak meg - még ha csak csekély létszámban is -, mert egy igen szűk élettér szerencsére megmaradt számukra. A Szegedi Vadaspark sok faj megmentését tűzte már ki céljául, ezét szegődtünk melléjük partnerként" - fűzte hozzá

Puskás Lajos

, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. Gyulai Erdészet Tájékoztatási Központjának igazgatója. A vadasparkba látogató Algyői Fehér Ignác Általános Iskola kisdiákjait érte a szerencse, hogy a megnyitón felszabadíthatták a fából készült kilátóhoz, valamint a szarvasagancs-kiállításhoz vezető utat. Végül az iskola minden egyes tanulója vághatott magának egy darabot a szalagból.

A víz világnapjának még nincs vége, Szegeden tovább folytatódnak a programok.

– Szegedi Vadaspark (www.zoo.szeged.hu)

Március 21-én, pénteken: A víz világnapján, egyben az erdők nemzetközi napján óvodai és iskolai csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján játékos túra és vetélkedő, vízhez, vízi és erdei állatokhoz kötődő feladatokkal, kérdésekkel a Szegedi Vízmű Zrt. és a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. támogatásával, valamint a „Sarkvidéktől sarkvidékig” nemzetközi (EAZA) kampány indítása. Ezen a napon adják át a DALERD Zrt. támogatásával elkészült mezopotámiai dámszarvas bemutatót. Az előzetesen bejelentkezett gyerekcsoportok számára a belépő egységesen 350 Ft/fő, a Szegedi Vízmű Zrt. támogatásával. Március 22-én, szombaton: 10 és 16 óra között víz világnapi szórakoztató családi program, játékos vetélkedővel, látványos állatetetésekkel. 10-15 között a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv bemutató kísérletekkel fűszerezett játékos kérdés-felelet programmal várja a látogatókat.

– Víz Világnapi Nyílt Napok a Szent István téri víztoronyban (www.szegedivizmu.hu) 2014. március 21-23.

Az „Öreg Hölgy”, a Szent István téri műemlék víztorony ismét nyílt napokon várja az érdeklődőket a Víz Világnapja alkalmából. Az állandó kiállítások – a szikvíz, a fizika története – mellett az ősszel összeállított „Képek a múltból” című kiállítást is megtekinthetik a látogatók, melyen keresztül betekintést nyerhetnek a szegedi vízellátás és csatornázás múltjába. Vízzel kapcsolatos hasznos kiadványokkal, játékokkal várják az érdeklődőket. A Nyílt Napokon ingyenesen látogatható a víztorony! A víztoronyba kilátogató általános iskolai (felső tagozatos) és középiskolai csoportok között egy „Vízmű túrát” sorsolnak ki, amely során a nyertes osztály/csoport megismerkedhet teljes körűen a Szegedi Vízmű Zrt. tevékenységével. A nyertest „körbevezetik” egy ivóvíztermelő telepen, a vízminőség vizsgáló laboratóriumunkban, megtekinthetik a látogatók elől elzárt Tarjáni víztorony egy részét, valamint a szennyvíztisztító telepet, mindezt a Vízmű által biztosított autóbusszal, szakemberek vezetésével. A jelentkezési lapok a Víztoronyban találhatóak. A Szent István téri víztorony nyitva tartása: 2014. március 21-23. (péntek – szombat – vasárnap) – 10 órától 17 óráig

– ATI-VIZIG (www.ativizig.hu)

Az Igazgatóság rajzpályázatot hirdetett a „Víz és energia” szlogenhez kapcsolódóan minden korosztály számára. A részletes pályázati felhívást a www.ativizig.hu internetes oldal kezdőoldalán olvashatják. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gondozásában lévő Vízügyi Történeti Emlékhelyen állandó kiállítás várja a látogatókat (cím: Újszeged, Bérkert és Szövetség utcán keresztül, Szövetség utca végén a töltésen jobbra, kb. 300 m). Csoportok látogatása előzetes bejelentkezés alapján! Telefon: Martonosi Attila 30/441-3306.

– SZTE Füvészkert (www.fuveszkert.u-szeged.hu)

„Még a kaktusz sem élhet víz nélkül…” – interaktív kiállítás és foglalkozás a SZTE Füvészkertben ovisoknak és általános iskolásoknak 2014. március 17-28. között. A csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadjuk. Extra kedvezményként amennyiben egy intézményből 2, vagy több csoport részt vesz a programon, a foglalkozások díjából 50%-os kedvezményt biztosítunk! Nyitva tartás: 9-16 óráig. A jelentkezéseket Balogh Lajosnál a 06 30/ 443-3548-ös számon, ill. lbalogh@bio.u-szeged.hu címen várjuk. Időszakos kiállításunk segítségével bemutatjuk, hogy a víz nemcsak hétköznapjaink nélkülözhetetlen eleme, hanem a földi élet alapja is. A foglalkozásokon a gyerekek játékos kísérletekkel megismerhetik a víz számos tulajdonságát, megtudhatják miért is fontos vizeink védelme. Ízelítőt kapnak a vízi- és szárazságtűrő növények világából, találkozhatnak a vizek apró állataival, terepasztal segítségével modellezhetik a csapadék felszínformáló munkáját.

– Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő (www.szegedsport.hu)

2014. március 20-21-én (csütörtökön és pénteken) várják az Anna Fürdőbe az iskolás csoportokat. A gyerekek vezetett séta során megtekinthetik az 1896-ban épült műemlék fürdőt, megkóstolhatják az 1927-ben feltárt Anna Gyógyvizet, tájékoztató transzparenseken ismerkedhetnek a víz körfogásával. Képekkel illusztrált előadást hallgathatnak meg a vízről, a vízzel való takarékosság fontosságáról és arról, hogy mit tehetnek környezetük védelme érdekében. Azoknak a csoportoknak (10 fő felett) akik a fürdő szolgáltatásait ki szeretnék próbálni, kedvezményes belépési lehetőséget tudnak biztosítani. Előzetes bejelentkezés szükséges a gomori.csilla@szegedifurdok.hu e-mail címre.

– Napfényfürdő Aquapolis Szeged (www.napfenyfurdoaquapolis.com/)

2014. március 20-21-22-én kedvezménnyel várják a Napfényfürdő Aquapolis-ba a csoportokat. Azoknak a csoportoknak (10 fő felett), akik a fürdő szolgáltatásait ki szeretnék próbálni, kedvezményes (10%) belépési lehetőséget tudnak biztosítani. A csoportok előzetes bejelentkezése: marketing@napfenyfurdoaquapolis.com.

– Vetélkedő az Agórában (www.agoraszeged.hu)

A Szent-Györgyi Albert Agóra „Kutakodó” címmel vetélkedősorozatot szervez 5.-6.-7.-8. osztályos tanulókból álló közösségek számára. A vetélkedő célja Szeged és a közvetlen környezetünk természettudományi érdekességeire történő figyelem felhívása. A vetélkedő 2. fordulójára kerül sor 2014. március 21. péntek 15.00-től kb. 17-ig „A Víz világnapja – A víz és érdekes technikai felfedezések nyomában Szegeden” címmel.

– Iskolai Víz Világnapi vetélkedők

Városi Víz Világnapi vetélkedő általános iskolások részvételével a Gregor József Általános Iskolában a Szegedi Vízmű Zrt. támogatásával – Tervezett időpont: március 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.