Pénteken kiderülhet, képviselője vagy szószólója lesz a nemzetiségeknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken kiderülhet, szerezhet-e kedvezményes képviselői mandátumot valamelyik nemzetiség az április 6-i országgyűlési választáson, vagy szószólót küldhetnek az új parlamentbe.

Március 21-én 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni. A jelentkezők számából valószínűsíthető, melyik nemzetiségnek lesz esélye arra, hogy kedvezményes mandátumot szerezzen az országos listáról az Országgyűlésbe. Egy országos listás képviselői mandátum elnyeréséhez a becslések szerint legalább 80 ezer szavazat szükséges, a kedvezményes mandátum ennek a negyedét jelenti.

Eszerint a kedvezményes mandátum megszerzéséhez az kell, hogy nemzetiségenként legalább 20 ezren regisztráljanak, majd ugyanennyien el is menjenek szavazni. A Nemzeti Választási Iroda vasárnapi adatai szerint 12 183-an regisztráltak (a parlamenti választásra is kiterjedően) roma, 8568-an német és 1366-an horvát nemzetiségiként, a többiek ezernél kevesebben. Ha nem történik jelentős változás a regisztrált nemzetiségiek számában, akkor a 13 nemzetiségnek szavazati joggal nem rendelkező szószólója lesz az új parlamentben (ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a listájukra április 6-án).

Default thumbnail
Előző sztori

Vitára hívja a parlamenti pártok listavezetőit Schiffer András

Default thumbnail
Következő sztori

Több járásra másodfokú, Csongrádra citromsárga riasztást adtak ki

Legutóbbi hasonló cikkek