NVI: egyelőre 195 ezren szavaznának levélben

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyelőre közel 195 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékén, de a szombat délután beérkezett kérelmek feldolgozása még nem fejeződött be, így várhatóan nőni fog ez a szám – közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett: a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok szombaton 16 óráig regisztrálhattak a névjegyzékbe, ezt összesen 231 ezren tették meg. Az NVI-nél még folyik a kérelmek feldolgozása, a munkát várhatóan szerda délig befejezik, és akkor derül ki, hányan szavazhatnak levélben az országgyűlési választáson.

Az NVI elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a 231 ezres számban benne vannak azok a kérelmek is, amelyeknél valaki több módon – levélben és online is – kérte névjegyzékbe vételét.

Az NVI már 168 ezer szavazási levélcsomagot küldött ki a múlt héten a választóknak és 23 ezret a külképviseletekre juttattak el. Amint lezárul a névjegyzékbe vétele a határon túliaknak, az NVI postázza a most nyilvántartásba vetteknek is a szavazási levélcsomagot, illetve eljuttatja a külképviseletekre.

Azok a választók, akik azt kérték, hogy a külképviseleteken vehessék át a szavazási levélcsomagokat, ezt hétfőtől tehetik meg. A 97 külképviselet közül csak a belgrádi, a beregszászi, a bukaresti, a csíkszeredai, az eszéki, a kassai, a kolozsvári, a pozsonyi, a szabadkai és az ungvári külképviseleten lehet átvenni szavazási levélcsomagot.

A levélcsomagokat április 4-ig munkanapokon lehet átvenni a külképviseleteken, általában 9 és 16 óra között, de öt külképviseleten (Beregszász, Ungvár, Csíkszereda, Kolozsvár, Szabadka) hosszabbított nyitva tartással várják a választókat.

Közben megérkeztek az első levélszavaztok is az NVI-hez: postán már csütörtökön megjöttek az első voksok, eddig összesen 1472 szavazat érkezett postán. A külképviseleteken hétfő óta lehet leadni a levélszavazatokat, egy nap alatt 1210-et adtak le. Szabadkán dobták be a legtöbb levélszavazatot, 614-et, Csíkszeredán 264-et, Kolozsváron 194-et.

A szavazatokat tartalmazó leveleket a külképviseleteken lehet leadni, a voksolás előtt, vagy a szavazás napján, valamint le lehet adni azokat Magyarországon az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken.

A postán küldött levélszavazatoknak április 5-én éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

A beérkezett küldeményeket március 31-étől bonthatja fel az NVI, de ez még csak az előzetes feldolgozása lesz az iratoknak: ellenőrzik, hogy a szavazatot tartalmazó boríték mellé tett, a választót azonosító nyilatkozat adatai megegyeznek-e a névjegyzékben szereplőével. A szavazatokat tartalmazó borítékokat azonban csak a voksolás után, április 6-án este 7 óra után bonthatják fel az NVI-ben.

Az NVI elnöke arra az újságírói felvetésre, hogy egyes hírek szerint több, az országos listás szavazólapra felkerült párt ajánlásgyűjtő ívén vannak szabálytalan aláírások, azt válaszolta: aki visszaélést tapasztalt, annak rendőrségi feljelentést kell tennie, hogy megindulhasson az eljárás.

Előző sztori

Vízilabda: négy szegedivel készül az Eb-re a Benedek-keret

Következő sztori

Negyvenöt éve alapították a Forrás irodalmi folyóiratot Kecskeméten