Közélet

NVI: egyelőre 195 ezren szavaznának levélben

NVI: egyelőre 195 ezren szavaznának levélben

2014. március 25., kedd
NVI: egyelőre 195 ezren szavaznának levélben

Egyelőre közel 195 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékén, de a szombat délután beérkezett kérelmek feldolgozása még nem fejeződött be, így várhatóan nőni fog ez a szám – közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett: a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok szombaton 16 óráig regisztrálhattak a névjegyzékbe, ezt összesen 231 ezren tették meg. Az NVI-nél még folyik a kérelmek feldolgozása, a munkát várhatóan szerda délig befejezik, és akkor derül ki, hányan szavazhatnak levélben az országgyűlési választáson. Az NVI elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a 231 ezres számban benne vannak azok a kérelmek is, amelyeknél valaki több módon - levélben és online is - kérte névjegyzékbe vételét. Az NVI már 168 ezer szavazási levélcsomagot küldött ki a múlt héten a választóknak és 23 ezret a külképviseletekre juttattak el. Amint lezárul a névjegyzékbe vétele a határon túliaknak, az NVI postázza a most nyilvántartásba vetteknek is a szavazási levélcsomagot, illetve eljuttatja a külképviseletekre. Azok a választók, akik azt kérték, hogy a külképviseleteken vehessék át a szavazási levélcsomagokat, ezt hétfőtől tehetik meg. A 97 külképviselet közül csak a belgrádi, a beregszászi, a bukaresti, a csíkszeredai, az eszéki, a kassai, a kolozsvári, a pozsonyi, a szabadkai és az ungvári külképviseleten lehet átvenni szavazási levélcsomagot. A levélcsomagokat április 4-ig munkanapokon lehet átvenni a külképviseleteken, általában 9 és 16 óra között, de öt külképviseleten (Beregszász, Ungvár, Csíkszereda, Kolozsvár, Szabadka) hosszabbított nyitva tartással várják a választókat. Közben megérkeztek az első levélszavaztok is az NVI-hez: postán már csütörtökön megjöttek az első voksok, eddig összesen 1472 szavazat érkezett postán. A külképviseleteken hétfő óta lehet leadni a levélszavazatokat, egy nap alatt 1210-et adtak le. Szabadkán dobták be a legtöbb levélszavazatot, 614-et, Csíkszeredán 264-et, Kolozsváron 194-et. A szavazatokat tartalmazó leveleket a külképviseleteken lehet leadni, a voksolás előtt, vagy a szavazás napján, valamint le lehet adni azokat Magyarországon az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken. A postán küldött levélszavazatoknak április 5-én éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez. A beérkezett küldeményeket március 31-étől bonthatja fel az NVI, de ez még csak az előzetes feldolgozása lesz az iratoknak: ellenőrzik, hogy a szavazatot tartalmazó boríték mellé tett, a választót azonosító nyilatkozat adatai megegyeznek-e a névjegyzékben szereplőével. A szavazatokat tartalmazó borítékokat azonban csak a voksolás után, április 6-án este 7 óra után bonthatják fel az NVI-ben. Az NVI elnöke arra az újságírói felvetésre, hogy egyes hírek szerint több, az országos listás szavazólapra felkerült párt ajánlásgyűjtő ívén vannak szabálytalan aláírások, azt válaszolta: aki visszaélést tapasztalt, annak rendőrségi feljelentést kell tennie, hogy megindulhasson az eljárás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.