Közélet

Magyarországot még nem fenyegeti az afrikai sertéspestis járvány

Magyarországot még nem fenyegeti az afrikai sertéspestis járvány

2014. március 5., szerda
Magyarországot még nem fenyegeti az afrikai sertéspestis járvány

Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, országos főállatorvos egy szerdai konferencián.

A tárca közleménye emlékeztet: az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozására az országos főállatorvos elrendelte az ukrán-magyar határszakaszon belépő tehergépkocsik és egyéb gépjárművek fertőtlenítését. Az államtitkár elmondta: az afrikai sertéspestis 2007-ben bukkant fel Grúziában, majd fokozatosan terjedt egyre északabbra és nyugatabbra, és jutott el Oroszországba, Ukrajnába és Fehéroroszországba az elmúlt években. A betegség ezekben az országokban folyamatosan jelen van. Januárban újra vaddisznó- és házisertés-megbetegedéseket jelentettek Ukrajna keleti határáról, mára két EU-tagország - Litvánia és Lengyelország - is bejelentette, hogy vaddisznóknál észlelték a betegséget. Ismertetése szerint ezért rendkívül fontos, hogy az érintett szakemberek felkészülhessenek és tisztában legyenek a vonatkozó járványügyi sajátosságokkal. A magyar hatóságok az unió más tagállamaihoz hasonlóan már hosszabb ideje fokozott figyelemmel követik a betegséggel kapcsolatos eseményeket, különös tekintettel arra, hogy az ország is része az EU keleti határának. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a betegség behurcolását megelőzhessük - fogalmazott a közlemény szerint az államtitkár. Az Afrikai Sertéspestis Nemzetközi Konferencia megnyitóján Kardeván Endre kifejtette: ez a betegség komoly gazdasági és kereskedelmi következményekkel is járhat. Megakadályozhatja az uniós sertéshús-termékeknek az egyik legjelentősebb felvevőpiacra, az orosz-kazah-fehérorosz vámunióba történő kivitelét. Kardeván Endre bejelentette: az Európai Bizottság terve, hogy pénzügyi támogatást nyújt valamennyi, a fertőzött országgal szomszédos tagállamnak. Jelenleg még folyik az egyeztetés az Európai Unió és az orosz-kazah-fehérorosz vámunió között a további lépésekről és intézkedésekről, valamint az export folytatásának feltételeiről - közölte a VM.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.