Közeleg a kampányhajrá – Szegeden is mozgósítanak, március 15-e hozhat áttörést

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

partreklamok08_gsVannak, akik a pártprogramokat hiányolják, mások a személyes találkozások fontosságát hangsúlyozták. Már nincs egy hónap hátra a választásokig, egy politológust és jelölteket kértünk értékelésre.

A négy Csongrád megyei egyéni választókerületben összesen 52-en indulnak a képviselőségért, a csúcstartó körzet az 1-es, ott 18-an mérettetik meg magukat. Ahogy megírtuk, a szegediek postaládáiban sorra landolnak a kampánykiadványok és jelöltismertetők, de egyelőre nyugodt a hangulat, nem érződik, hogy már egy hónap sincs hátra az április 6-i országgyűlési választásokig. Az eddig eltelt időszakról egy szegedi politológust és a szegedi körzetet négy jelöltjét kérdeztük.

Március 15-e lehet fordulópont a kampányban

Lanyhának tartja az eddigi kampányt Löffler Tibor politológus, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, ő intenzívebbre számított. „Még várható fordulat, hiszen március 15-e hagyományosan kampánynap, kiváltképp a mindenkori ellenzéknek. Előfordulhat, hogy nagyobb sebességre kapcsol a baloldal” – fogalmazott. Jelentős változás, hogy a kereskedelmi csatornákon nincsenek fizetett politikai hirdetések, míg az óriásplakátokon az ellenzéknek nincs sok mozgástere a politológus szerint. „Szórólapcsata” csak a nagyobb városokban van, a kisebb településeken elvétve landol a postaládákban egy-egy kampányanyag. A hangnem tekintetében úgy látja, újat már nem lehet mutatni a választóknak, a 2006-os majd a 2010-es kampányt nehéz lenne überelni szerinte. „Ne értsük félre, vannak támadások, de komolyabb visszhangja eddig semminek nem volt” – tette hozzá. Löffler elmondta, osztja több más politológus véleményét, hogy a közvélemény-kutatási adatok miatt ennyire lanyha a kampány. „A Fidesz győzelme a felmérések és az eddigi hozzáállás alapján biztos. A baloldali ellenzék kapott gerinctájékon egy-egy rúgást, gondoljunk csak a Simon-ügyre, míg azok a dolgok, amikkel eddig próbálkoztak, pedig vagy a visszájára sültek el, vagy egyszerűen csak hatástalanok voltak. Például a paksi kérdést összehozni az ukrán válsággal nem igazán átütő erejű próbálkozás, a bajai videó történetét pedig mindenki jól ismeri. Ott van elvileg az MSZP csodafegyvere Ron Werber személyében, aki a negatív kampány nagy mestere, de eddig nem látom, hogy valamit is csinált volna” – értékelte a helyzetet Löffler Tibor.

Bátyai: Ne a politikával foglalkozzanak, a személyre szavazzanak!

kampannyito06_gs

„Nincs negatív tapasztalatom eddig a kampány során. Azt érzem, abból a hátrányból, hogy nincs médiafelületünk, sikerült erényt kovácsolnunk, direktben tartjuk az emberekkel a kapcsolatot, amit mi is kedvelünk, és a választók is nagyon szeretik. Jelzik is a szimpatizánsok, örülnek annak, hogy nem egy plakátarccal, hanem hús-vér emberekkel találkoznak” – mesélt a kampány eddigi tapasztalatairól Bátyai Edina, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP szövetség a Csongrád megyei 2-es körzetben induló közös jelöltje.

A közvélemény-kutatások az ellenzékre nézve nem túl pozitív mutatóiról szólva elmondta, hogy helyben nem foglalkozik a felmérésekkel, az országos kampánystáb értékeli azokat, itt az a fontos, hogy Némethné Bátyai Edina minél közelebb kerüljön az emberekhez. „A körzetemhez tartozó 12 településen azt próbálom tudatni mindenkivel, hogy ne a politikával foglalkozzanak, hanem a személyt válasszák ki, akire nyugodtan rábízzák a problémáikat, azok elintézését, vagyis a sorsukat. Ahogy beleszálltam az egész történetbe, kezdettől arra helyezem a hangsúlyt, hogy az emberekkel el tudjam fogadtatni magamat, és hitelesnek tartsanak. A tapasztalatom az, hogy Szegeden mindenki ismer vagy a családom vagy a munkám miatt. Nem tudok úgy a Kárász utcán végigmenni, hogy ne jöjjenek oda 8-10-en szerencsét kívánni, kezet rázni velem. A Homokhátság egy kicsit más, valljuk be, egy összeerőszakolt dolog, látszik ezen az új választási térképen, hogyan nyúltak bele direkt, mesterségesen a körzetek átalakításánál. Ott viszont a férjemnek van nagy respektje, hiszen évek óta jár ki a Homokhátságra tanyákat fotózni, én is nagyon sokszor elkísérem őt. Van kimondottan erős rész, ahol sok a támogatóm, mint például Domaszék és Zsombó, Szeged pedig egy biztos terep számomra. A Homokhátsággal kapcsolatban úgy látom, az a meggyőzendőbb terület, épp egy roadshow-t járok, ezeket a településeket látogatom körbe, lakossági fórumokat tartok” – tette hozzá. Bátyitól megtudtuk, hogy a kampány során jönni fog még az ellenzék országos politikusai közül Kónya Péter és Mesterházy Attila is.

Bohács: Botrányaik miatt a szocialistáknak pihenniük kéne!

bohacs_zsolt_gs

„Az ajánlóívek felvételének a másnapján már le tudtam adni 2500 aláírást, így nekem gyorsan meglett az induláshoz szükséges kvóta, de nem hagytuk abba az aláírásgyűjtést, a rezsicsökkentés támogatására most is gyűjtjük a szignókat, ezzel az emberek közt maradunk, testközelből ismerhetik meg terveinket, és el tudjuk nekik mondani, hogy azért kell támogatniuk minket április 6-án, mert az ország fejlődésének a Fidesz-KDNP a garanciája. A rezsicsökkentés, a családi adókedvezmény rendszere akkor marad biztos lábakon, ha tovább kormányozhatunk” – mondta el portálunknak Bohács Zsolt, a szegedi 1-es körzet Fidesz-KDNP-s jelöltje, mit gondol a kampányról. „Sokan biztatnak minket, hogy folytassuk a munkát, és a gazdasági mutatók is a mi eredményeinket igazolják, ezek pedig valós számok, nem olyanok, mint amiket annak idején a Gyurcsány-érában 2006-ban meghamisítottak, hogy választást tudjanak nyerni. Most már az EU is elismeri, hogy jó irányban haladunk. Ezt az átlagember is érzi a pénztárcáján. Itt helyben elmegyünk a körzet összes településére, hogy ezekről az eredményekről tájékoztassuk a választókat” – folytatta.

Bohács kiemelte, nem lehet elmenni a szocialisták újabb ügye, a börtönből most szabadult MSZP-s politikus, Zuschlag János könyvbe foglalt vallomásai mellett. „Azt hiszem, a Simon-ügy után ez továbbra is azt erősíti, hogy a mi kétharmados győzelmünknek 2010-ben ez a morális válság is az oka volt, ami azóta is fennáll az ellenzéki, magát kormányváltóknak aposztrofált formációban, hiszen lényegében ugyanazok az arcok jelentek meg ismét, közben hangoztatják a megújulást. Ma már szinte mindenki belátja ennek a jelenetnek az abszurditását, azt a hiteltelenséget, amit az egész ellenzék felmutat. Lényegében a Horn-kormány emberei állnak megint sorba. Akkor is a jobboldal hozta rendbe az országot, a Gyurcsány-Bajnai éra után is nekünk kellett, most pedig senki sem szeretné ismét őket választani, ami érthető. Az is látszik, hogy míg a baloldaliak próbálják a kormánypárti képviselőket hamis videókkal és bizonyítékok nélküli állításokkal lejáratni, addig ők buknak folyamatosan akkorát, hogy nem is értem, hogyan van kedvük onnan felállni ahelyett, hogy pihennének, szusszannának egy nagyobbat” – tette hozzá. Bohács szerint az már biztos, hogy jön Szegedre Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, de azt az ígéretet kapták, hogy Orbán Viktor is ellátogat még hozzánk.

Rácz: A Jobbikot mindig alulmérték

racz_tibor_jobbik01_gs

„A Jobbiknak mind a 106 körzetben nagyon simán összejöttek az ajánlások, itt a megyében lényegében három nap alatt összegyűjtöttük a jelölteknek az elegendő szignót. A standolást nem hagytuk abba természetesen, viszont mi a kampányon kívül is jelen voltunk az utcán, gyűjtöttünk aláírásokat, tartottunk utcai fórumokat, tüntetéseket. Azt tapasztaljuk – de már a felmérésekből is látható – , hogy az emberek nyitnak a Jobbik felé, nem hiszik el a médiának a csúsztatásait, a pártunkra dobált sarat. Én magam is a személyes kontaktusra helyezem a kampányt, és egyébként meglepetésre számítok április 6-án” – mondta el portálunknak Rácz Tibor, Csongrád megye 1. számú választókerületének Jobbik-jelöltje.

Rácz közölte, a Fidesz és az MSZP nem a programjával kampányol – szerinte nincs is nekik ilyen –, hanem egymást szapulja, míg a Jobbik ehelyett pozitív kampányt folytat. „Elkészült 84 oldalas választási programunk, Kimondjuk, Megoldjuk címmel jelent meg, ezt mutattuk be eddigi fórumainkon. A munkahelyteremtésre, a közbiztonság megteremtésére, az egészségügyre, a nyugdíjasok kérdésre és a valódi elszámoltatásra kiemelt hangsúlyt fektetünk” – tette hozzá. A jelölt a közelmúltban mért pártreferenciákkal kapcsolatban kifejtette, örül, ha egy közvélemény-kutatás pozitív, de az egyedüli hiteles április 6-a lesz. „Minket egyébként mindig alulmértek. Az EP-választás előtt egy héttel még 4 százalékra taksálták a Jobbikot, majd 14 százalékot értünk el, 2010-ben 8-10 százalék közé mértek minket, majd élesben 17 százalékot produkáltunk. Ezért mi mindig a helyén kezeljük a felméréseket, egyébként nem ellenzéki pártként szeretnénk politizálni, kormányra készülünk” – részletezte.

Szegeddel kapcsolatban arról beszélt, hatalmas problémának tartja azt, hogy nincs termelő gazdaság. Véleménye szerint az elmúlt 24 évben teljes mértékben leépültek a húzóágazatok, nincs élelmiszer- és feldolgozóipar, könnyűipar, helyüket lerombolták, bevásárlóközpontok épültek ott. „Ezt bizonyítja a stagnáló iparűzési adóbevétel. A városban a legnagyobb foglalkoztató az egyetem, az önkormányzat, az állam, nincsenek nagyobb vállalatok, az itteni beruházásokat külföldi konzorciumok nyerik, mint legutóbb az ELI-ét is” – szögezte le. Megtudtuk: a szegedi Jobbikot és szimpatizánsait meglátogatja március 14-én a Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő, míg március 31-én Vona Gábor pártelnök is Szegedre jön ismét.

Tanács: Mozgósítjuk a politikától megcsömörlött embereket!

tanacs_eszter_gs„Nem tartom különösebben durvának a kampányt, lehetett arra számítani, hogy a nagy pártok részéről negatívumokkal tarkított időszak előzi meg a választásokat, de nem keményebb a hangnem, mint amire számítottam” – értékelte az eddigi időszakot a Csongrád megye 1-es választókerületében az LMP színeiben induló Tanács Eszter. Hangsúlyozta, a Lehet Más a Politika nem tervez negatív kampányt, a legnagyobb hangsúlyt arra fektetik, hogy mozgósítsák a politikától megcsömörlött embereket. „Az ajánlások gyűjtése idején azt érzékeltük, vannak olyan rétegek, melynek tagjai teljesen kiábrándultak a politikából, mert úgy érzik, hogy őket valójában nem képviseli senki. Többen elmondták, hogy ilyenkor a választások előtt mindenki ajánlgat és ígérget nekik, majd négy évig feléjük sem néznek a politikusok. Voltak, akik az elől is elzárkóztak, hogy bármely párt jelöltjét aláírásukkal támogassák, amivel kapcsolatban hangsúlyozták, hogy nem az LMP ellen szól ez, egyszerűen hallani sem akarnak a politikáról” – számolt be negatív tapasztalatairól. Tanács Eszter úgy látja, éppen ezért nem negatív kampányra van szükség, a zöld párt jelöltjei azt mondják el az embereknek, hogy eddig mit tettek bizonyos területeken, és természetesen a párt célkitűzéseit ismertetik. „Fontos áttörnünk az emberek kiábrándultságán, mert aki feladja, és úgy határoz, hogy nem szavaz, még erről a négyévenkénti lehetőségről is lemond, hogy a saját sorsát irányítsa” – fogalmazott.

Az LMP-s országgyűlési képviselőjelölt az előttünk álló hetek feladataival kapcsolatban elmondta, a személyes találkozókra helyezik a hangsúlyt, amire Szegeden és minden más hasonló méretű településen nagy szükség van. Hozzátette, az utcai standolásokat és kitelepüléseket szereti és egyben hasznosnak is tartja, az emberek problémáit csak úgy lehet ténylegesen megismerni, ha meghallgatják őket. „Ezenfelül fórumokra is invitáljuk a választópolgárokat, legközelebb március 13-án, csütörtökön este a pártunk programját mutatjuk be egy fórum keretében” – tájékoztatott Tanács Eszter LMP-s jelölt.

Dobó Csaba – Varga Anna

Előző sztori

Kosárlabda: bravúros Kosársuli-győzelem a Vasas otthonában

Következő sztori

Floorball: idegőrlő, nagy csatában kapott ki az SZFE a bajnokjelölttől

Legutóbbi hasonló cikkek