Közélet

Kósa: az Összefogás "negatív meglepetést" fog okozni

Kósa: az Összefogás "negatív meglepetést" fog okozni

2014. március 2., vasárnap
Kósa: az Összefogás "negatív meglepetést" fog okozni

Kósa Lajos szerint az ellenzéki összefogás "negatív meglepetést" fog okozni az áprilisi országgyűlési választásokon, a Fidesz ügyvezető alelnöke nem tartaná meglepőnek, ha a Jobbik legalább az ország egyharmadában megelőzné az MSZP-t.

Kósa Lajos

a Lánchíd Rádióban vasárnap reggel elhangzott interjúban azt mondta, a választásokon meglepetés lehet: elmúlhat az, hogy az ellenzék vitathatatlan vezető ereje a baloldal valamelyik tömörülése. A baloldali összefogásról szólva közölte, az nem ezen a néven szerepel majd a szavazólapon. Az összefogás azt feltételezi, hogy legyen egy halmaz, amiben az adott pártok egyetértenek, de bármit vet fel, abban nem értenek egyet - tette hozzá. Egy dologban van összefogás, abban, hogy utálják a Fideszt - mondta. Úgy fogalmazott, további kérdés, hogyan fognak ezek a pártok a parlamentben frakciót alakítani, mert "gyorsabban osztódnak, mint egy közepesen fejlett baktériumtelep". Kósa Lajos kitért arra, szerinte ezek a pártok már nem a választások megnyerésére készülnek, azt már régen feladták, hanem inkább arra a vitára, ami április 7-én fog kirobbanni: arra, hogy mi miatt vesztették el a választást. Kérdésre válaszolva azt mondta, szerinte nem jelent plusz szavazatot a Fidesznek az, hogy újra előkerült az őszödi beszéd ügye, mert aki azt hallotta, annak már kialakult véleménye van róla; azzal kapcsolatban a baloldalnak van önmagával egy elszámolási kérdése. Kósa Lajos kiemelte: amit

Gyurcsány Ferenc

mondott, az tényleg megdöbbentő, "az a beszéd a demokrácia megcsúfolása". Szerinte "mindenki bűnsegéd", aki ott volt, az őszödi beszéd után ugyanis a parlamentben a következő napon valakinek ki kellett volna állnia, és ki kellett volna jelentenie, hogy nem szavaznak bizalmat Gyurcsány Ferencnek, és megnevezni valaki mást, aki hihetően azt mondja: ez tényleg súlyos hiba volt, de szeretnénk jóvátenni. Ha ez megtörténik, "akkor szerintem nincsen kétharmadunk" - mondta Kósa Lajos. Arra a felvetésre, hogy Vadai Ágnes (DK) szerint az, hogy Orbán Viktor már 2006 nyarán azt mondta, Gyurcsányék hazudtak, az mutatja, hogy a felvétel már akkor a Fidesznél volt, közölte: ahhoz, hogy azt tudják, hogy a szocialisták nem mondanak igazat, nem kellett az őszödi beszédnek elhangoznia, az számtalanszor bebizonyosodott, például a gázáremelésben. Kósa Lajos úgy fogalmazott, a beszéd nyilvánosságra kerülése után a Fidesz vezetése óriási felelősségtudattól vezérelve inkább hűtötte az egyébként teljes joggal tomboló kedélyeket, és demokratikus eszközökkel, vállalható polgári engedetlenségi eszközökkel próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy ami történt, az vállalhatatlan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.