Közélet

Ismét Mórahalmon termeltet paprikát a Kotányi

Ismét Mórahalmon termeltet paprikát a Kotányi

2014. március 11., kedd
Ismét Mórahalmon termeltet paprikát a Kotányi

Együttműködési megállapodást kötött Mórahalom Önkormányzata, a Kotányi fűszer-kereskedelmi cég és a Fűszermalom Kft. a szegedi paprikatermelés fellendítése érdekében - jelentették be a résztvevők keddi, mórahalmi sajtótájékoztatójukon.

Nógrádi Zoltán

(Fidesz) Mórahalom polgármestere elmondta: a szegedi alapítású és mai napig a Kotányi család tulajdonában levő vállalkozás megbízásából, az önkormányzat és a Homokhátságért Egyesület Mórahalom, 40 hektáron termeltet fűszerpaprikát a kitűnő adottságokkal és nagy hagyományokkal rendelkező homokhátsági területen. Ezzel negyven családnak adnak munkát. A minőséget a tradicionális termelők szaktudása, az önkormányzat és az egyesület a termeltetés szervezésében való jártassága és a Fűszermalom Kft. tulajdonosainak a paprika-feldolgozásban szerzett több évtizedes tapasztalata garantálja. Egykoron a cég mintegy 600 tonna alapanyagot vásárolt fel a vidékről, az utóbbi időben azonban egy grammot sem. Ezért most az a cél, hogy a térség és a szegedi paprika újra éledjen - tette hozzá a polgármester. A múlt század negyvenes évei óta először 2014 novemberében vásárolhatják meg a fogyasztók a hazai termesztésű, hagyományos Kotányi édesnemes paprikát. A következő években a tervek szerint a duplájára, majd a háromszorosára nő a megtermelt mennyiség. Erwin Kotányi a Kotányi Hungária Kft. tulajdonosa elmondta: nagyon fontos számukra, hogy az alapanyag ismét hazai vidéken teremjen, hiszen az itteni ízvilágot sehol nem tudják előállítani. A magyar paprika különlegességét ugyanis a talaj és a klimatikus viszonyok adják.

Kotányi János

1881-ben Szegeden alapított céget. A paprikára épült vállalkozás a múlt század elején már Budapesten és Bécsen kívül Berlinben, Münchenben, Bostonban és New Yorkban is rendelkezett képviselettel és raktárral. A változatlanul a Kotányi család tulajdonában levő vállalkozás ma Közép-Európa legnagyobb fűszerkereskedője. Ausztriában, Magyarországon, Oroszországban, Szlovéniában és Csehországban meghatározó vagy piacvezető pozíciókkal és további 15 országban stabil jelenléttel bír. A nemzetközi holding forgalma 138 millió euró, alkalmazottainak száma 540 fő. Magyarországi leányvállalata 3,8 milliárdos forgalommal a hazai fűszerpiac vezető cége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.