Közélet

Ismeretterjesztő és kulturális programok a Víz Világnapján

Ismeretterjesztő és kulturális programok a Víz Világnapján

2014. március 21., péntek
Ismeretterjesztő és kulturális programok a Víz Világnapján

Interaktív vízügyi emlékhely ismertető és családi nap szerepel többek az idei víz világnapi programkínálatban: a Szegedi Vadasparkban vízismereti játékokat és előadásokat, gyógyfürdőkben komoly és könnyűzenei koncerteket rendeznek, a Duna fővárosi szakaszán pedig nyomozós közösségi játékkal várják a közönséget március 22-én.

Vízügyi emlékhelyeket ismerhetnek meg az érdeklődök az Országos Vízügyi Főigazgatóság jóvoltából:

Szlávik Lajos

és

Fejér László

2006-ban készült 111 vízügyi emlékhely című könyvét tették nyilvánossá az interneten. Az emlékhelyeket a vízügyi honlap interaktív térképén lehet beazonosítani, ahol kattintással elérhető a mű fényképe, rövid leírása és GPS-koordinátái is, amely kirándulások, helyszínlátogatások tervezéséhez nyújt segítséget - olvasható a vizvilagnap.hu oldalon található programismertetőben. Az érdeklődők a www.vizugy.hu vagy a www.ovf.hu oldalon a víz világnapja link alatt találják meg az ajánlott kiránduló- és emlékhelyeket, amelyek a világnap hétvégéjén szinte kivétel nélkül egész nap látogathatók. A Rex Kutyaotthon Alapítvány a Rex Állatszigeten családi napot rendez szombaton, amelyen egyebek mellett szó lesz a Föld alatti tengerekről, a víz és a természet megóvásának fontosságáról. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve idén a Szegedi Vadasparkban Magyarország vizeinek védelmére, az ivóvízfogyasztás mint alapvető és biztonságos élelmiszer fontosságára hívja fel a figyelmet. A helyszínen a családok számára kísérletekkel fűszerezett játékos feladványokkal készülnek, a kormányhivatal munkatársaitól pedig megtudhatják az érdeklődők, hogy mit jelent a vízlábnyom, valamint, hogy milyen ph-értékkel bírnak a többség által fogyasztott italok. A Danube Flow - Hív a Duna! rendezvénysorozat keretében idén is nyomozásra invitálják a játékos kedvűeket, akik egy gyilkossági ügy felgöngyölítése közben Budapest rejtett kincseire is rácsodálkozhatnak. Izgalmas programokat ígérnek a fővárosi gyógyfürdők is: a Budapest Bábszínház művészei,

Bercsényi Péter, Kovács Katalin

és

Spiegl Anna

Vízi romantika címmel különleges előadásra invitálják a Széchenyi-, a Gellért- és a Lukács-fürdő vendégeit. A kifejezetten erre az alkalomra készült, élőzenére előadott etűd a szerelem, a férfi-nő kapcsolat és a boldogság témáit dolgozza fel. A Széchenyi-fürdő kültéri medencéinél a Silence Fiction nevű, négy fiatal zenészből álló formáció ad koncertet és mutatja be egyedi hangzásvilágú kompozícióit, de a fürdők épületében idegenvezetést is tartanak, a Dagály fürdőben és a Csillaghegyi Uszodában pedig korcsoportok szerint úszóversenyeket rendeznek. Programokkal várják emellett az érdeklődőket az esztergomi Duna Múzeumban, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Soproni Vízmű Zrt. épületében, Vásárosnaményban, 25 balatoni strandon, Csongrádon és a gyöngyösi Mátra Múzeumban is. Minden évben március 22-én ünnepelik világszerte a víz világnapját, amelyről az ENSZ 47. közgyűlése 1992-ben döntött Dublinban. Ezen a napon a döntéshozók és az átlagemberek figyelmét a tiszta víz fontosságára és a fenntartható vízgazdálkodásra, a tudatos vízhasználatra hívják fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.