Közélet

Határon túliak szavazása – Erdélyben és a Vajdaságban is regisztrációra ösztönzik a magyarokat + FOTÓK

Határon túliak szavazása – Erdélyben és a Vajdaságban is regisztrációra ösztönzik a magyarokat + FOTÓK

2014. március 5., szerda
Határon túliak szavazása – Erdélyben és a Vajdaságban is regisztrációra ösztönzik a magyarokat + FOTÓK
hataron_tuliak_a_szavazasrol09_gs

B. Nagy László nemzetpolitikai kérdésnek és nem pártpolitikainak értékeli, hogy április 6-án a határon túli magyarok is élhetnek szavazati jogukkal. Az adatokból kitűnik, az Erdélyben és a Délvidéken élő magyarság a legaktívabbak, e két területen több mint százezren regisztráltak.

„A 2004. december 5-i csúfos kettős állampolgárságról szóló eredménytelen népszavazás befejezését is fogja jelenteni az, hogy április 6-án a határon túli magyarok is szavazhatnak” – szögezte le

B. Nagy László

kormánymegbízott. Csongrád megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselőjelöltje hozzátette, a határainkon túl élő magyarok leadott szavazatszámából arra is lehet majd következtetni, hogy a politika, amit a Fidesz-KDNP kormány 2010 óta képvisel a nemzetpolitika terén, mennyien igazolják vissza. „Ez a választás nem pártpolitikai, hanem nemzetpolitikai kérdés” – hangsúlyozta. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, névjegyzékbe vett választópolgárok száma 151 ezer 054 fő, számuk a becslések szerint a regisztráció lezártáig eléri a 200 ezret. Összesen mintegy hatvan államból, köztük Algériából, Dél-Afrikából, Japánból, Nepálból, Szingapúrból és Új-Zélandról is érkeztek regisztrációs kérelmek, míg a legaktívabbnak az Erdélyben élő magyarok. Onnan eddig több mint 81 ezren regisztráltak, délvidékről 25 ezer fő, míg Németországból 1500-an kérték a választási névjegyzékbe való felvételüket. B. Nagy László elmondta, eddig mintegy fél millióan kérték a magyar állampolgárságot, közülük számítanak 200 szavazóra április 6-án. „Ez egy teljesen egyedi üzenet lesz a világ és a külföldi magyarjaink számára” – fogalmazott a kormánymegbízott.

hataron_tuliak_a_szavazasrol08_gs

Erdélyből számítanak a határon túli szavazatok túlnyomó részére

„Feladatunknak érezzük, hogy minél több emberben tudatosítsuk, hogy milyen történelmi feladat előtt áll most, és milyen lehetőség az, hogy szavazhatnak április 6-án. Várhatóan a külhoni magyarok szavazatainak kétharmada Erdélyből fog érkezni, de hangsúlyozom, ez nem pártpolitika, nem is folyik kampány, a legfontosabb a részvétel” – erről már

Toró T. Tibor

, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke beszélt, aki arra számít, hogy a Partiumban mintegy százezren fognak regisztrálni. Szólt arról is, hogy maga a regisztráció és levélben történő szavazás újdonság az erdélyiek számára, ezért segítséget nyújtanak az adatlapok kitöltésében mindenkinek, aki ezt kéri. „Így tudjuk visszaigazolni azt a nemzetpolitikai áttörést, amit az elmúlt négy évben az Orbán Viktor által vezetett kormány ért el azáltal, hogy Alaptörvényt alkotott, elfogadták a Nemzeti Összetartozás törvényét, kiterjesztették az állampolgárságot, és a választójogi törvényben szavazati jogot adtak a határon túl élő magyaroknak” – közölte Toró T. Tibor.

hataron_tuliak_a_szavazasrol06_gs

Délvidéken eddig 25 ezer ember regisztrált eddig, és további hatvanezren e-mailben kértek értesítést.

Zsoldos Ferenc

, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács alelnöke arról tájékoztatott, hogy közülük nem mindenki délvidéki, számukat 30 ezerre becsülik. Úgy kalkulál, a regisztráció lezárásáig elérik az 50 ezres létszámot. „A legerősebb magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség komoly kampányt indított néhány hónapja, de civilek is bekapcsolódtak a munkába a délvidéken, ami eddig előadások formájában zajlott. Most indul a 'Szavazz a nemzetre!' címmel mozgósító jellegű kampány indul” – részletezte Zsoldos Ferenc. A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács alelnöke azt tapasztalja, hogy a magyar közösségek összefüggenek, és kihat rájuk a többségi nemzet állapota is. „A külhoni magyarság nem feltétlenül terhet és koncot jelent a Magyarországon élők számára, hiszen attól lesz erős a nemzet, hogyha a külhoni régiókban élő emberek erős potenciával rendelkeznek. A Magyar Nemzeti Tanácsnak ezért vannak fejlesztési programjai” – hangsúlyozta a vajdasági politikus.

Csomortányi István

, az Erdélyi Magyar Néppárt regionális szervezési igazgatója pedig arról beszélt, hogy a 20. század folyamán sok igazságtalanság történt a Kárpát-medencei magyarsággal, ezért is jelentős, hogy most először szavazati jogot kaptak az anyaországon kívül élők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.