Közélet

Előzetesben a Vedres utcai garázda

Előzetesben a Vedres utcai garázda

2014. március 5., szerda
Előzetesben a Vedres utcai garázda

Előzetes letartóztatásba került az a férfi, akit édesanyja sérelmére elkövetett rablás bűntettének és más bűncselekményeknek valamint kábítószerrel visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe szombaton a rendőrség. A bíróság döntése alapján T. B. K. gyanúsított előzetes letartóztatása 2014. április 4-ig tart.

A Szegedi Járási Ügyészség azért kezdeményezte

T. B. K.

gyanúsított előzetes letartóztatását, mert megalapozott gyanú áll fenn arra, hogy a gyanúsított 2014. március 1. napján délután 4 óra körüli időben Szegeden, egy Vedres utcai lakásban pénzt követelt édesanyjától, aki ezt megtagadta. Válaszul a gyanúsított több alkalommal megütötte a sértettet, és mintegy egy óra időtartamra őt a személyi szabadságában korlátozta úgy, hogy többszöri felszólításra sem engedte ki az asszonyt a lakásból, távozását megakadályozva. Miután ezzel felhagyott, és a sértett a lakásból távozni tudott, a gyanúsított a lépcsőházban utánament, és kabátjánál fogva visszarántotta őt, majd édesanyja jobb füléből a mintegy 10 ezer forint értékű fülbevalóját jogtalan eltulajdonítás végett kitépte. Mindezeket követően a sértett a lakásba visszament és a rendőrséget kívánta hívni, mire a gyanúsított megfenyegette őt, hogy ha feljelentést mer tenni, akkor „megdöglik”. Megalapozott gyanú merült fel arra is, hogy a vádlott a fentiekhez hasonló cselekményt már korábban több alkalommal is elkövetett édesanyja sérelmére. A gyanúsított előállítását követően elvégzett gyorsteszt a vizeletéből kábítószerfogyasztást mutatott ki. T. B. K. gyanúsított büntetett előéletű, legutóbb a Szegedi Városi Bíróság 2011. május 30-án lopás vétsége miatt 60 óra közérdekű munkára ítélte. A gyanúsított a megélhetéshez szükséges jövedelemmel nem rendelkezik, a fenti kiemelkedő tárgyi súlyú (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt többek között vagyon elleni és ugyancsak az édesanyja sérelmére elkövetett testi épség elleni büntetőeljárás hatálya alatt látszik megvalósítani, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén – különösen a sértett sérelmére - újabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményt követne el. Alappal lehet következtetni arra is, hogy szabadlábon hagyása esetén a sértett, illetve egyéb tanúk befolyásolásával az eljárás meghiúsítására, a bizonyítás megnehezítésére törekedne, ezért előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt. A bíróság döntését az ügyész, a gyanúsított és védője tudomásul vették, így a végzés jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.