Gazdaság

Eddig 30 ezer céget szűntettek meg kényszertörléssel

Eddig 30 ezer céget szűntettek meg kényszertörléssel

2014. március 22., szombat
Eddig 30 ezer céget szűntettek meg kényszertörléssel

Egyre több céget vezetnek ki kényszertörléssel a piacról, az idén márciusig összesen csaknem 30 ezer céget szüntettek meg kényszertörléssel - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis.

A közlemény szerint ezt az eljárásformát 2012 augusztusától alkalmazzák a cégbíróságok, tavaly a különböző eljárásokat követően 33 610 cég szűnt meg, közülük 17 230 kényszertörléssel. A cégbíróság kényszertörlési végzése ellen fellebbezni és felülvizsgálati kérelemmel élni nem lehet. A közlemény szerint egyelőre nem tisztázott, mekkora szerepet játszik a "cégdemográfiában" a kényszertörlés intézménye, jelenleg 545 733 működő céget tartanak nyilván. Tavaly a legnagyobb számban, 1904 esetben, Pest megyei cégekkel szemben hoztak kényszertörlési döntést a cégbíróságok. Ez a szám kisebb ugyan a megye gazdasági súlyánál, ám figyelmeztető jel, hogy az idén, alig három hónap alatt már újabb 920 Pest megyei cég kényszertörlését rendelték el. Ezzel ellentétes folyamat tapasztalható Hajdú-Biharban, ahol tavaly 986 vállalkozás cégtábláját kellett kényszertörlés miatt leszerelni, az idén, az első negyedévben mindössze kilencvenét. A feketelista.hu adatai szerint Budapesten tavaly 4356 céget szüntettek meg így, az idén azonban gyorsulni látszik a folyamat: nem egészen három hónap alatt már 2216 társaság neve tűnt el a cégjegyzékből. Debrecenben 572 cég ellen kellett alkalmazni a kényszertörlést tavaly, az idén viszont csak 53 alkalommal. Miskolcon tavaly 349 kényszertörlésre került sor, ebben az évben 70-re, míg Pécsett a múlt évi 337 kényszertörlés után az idén újabb 104 céget érintett ez a cégbírósági döntés. Győrben 2013-ban viszonylag kevés, 165 céget ért el a kényszerítő megszüntetés, ez évben viszont már eddig 76-ot. A kisvárosok adatait nézve szembetűnő, hogy az idén Érden már 57, Vácon 34, Dunakeszin, Szigetszentmiklóson és Szentendrén egyaránt 29 céget kellett törölni az üzleti életből - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.