Közélet

Arckeresés és meseillusztrációk a Reök-palotában + FOTÓK

Arckeresés és meseillusztrációk a Reök-palotában + FOTÓK

2014. március 19., szerda
Arckeresés és meseillusztrációk a Reök-palotában + FOTÓK
SZS20140319_kovacs_peter_sajtobejaras_016

Kovács Péter festő- és grafikus négy évtizedes munkásságát összefoglaló kiállítása nyílik meg a Reök-palotában március 21-től. A Munkácsy- és Kossuth-díjas művész szegedi tárlatán meseillusztrációk és bensőséges, érzelmi indíttatású alkotások is helyet kaptak.

Negyven év munkásságát hozta egyetlen tárlattal tető alá a Reök-palotában

Kovács Péter

. A Munkácsy- és Kossuth-díjjal is kitüntetett művész alkotásai széles spektrumon mozognak, a hirtelen jött érzelmi kivetülését papírra vetett vázlatrajzok és intimebb témájú grafikák mellett mesekönyvekhez és ifjúsági regényekhez készített illusztrációk is megtekinthetőek. "Az itt kiállított képeket, ahogy munkásságomat is, erős kettősség jellemzi. A műtermi piszmogásnak is tartott, autonóm művészeti tevékenységgel befelé fordulok, már-már terápiás céllal így adhatom ki magamból a felgyülemlett érzéseket. Bizonyos képek pedig kifelé irányítanak, hogy ebből átadhassak a nézőnek" - mondta el a kiállítás szerda délelőtti sajtóbejárásán Kovács Péter. A szecessziós palota kétszintes tárlatán külön termeket rendeztek be a művész "arckeresésként" leírt alkotásainak, melyekkel az ember legjellegzetesebb vonásait adó testrészét számos aspektusból vetette vászonra. A sötét tónusú, intim érzelmi közelségbe hozó festmények és rajzok ellenpólusaként meseillusztrációit is megtekinthetjük, melyeket gyermekkönyvek oldalait színesítik.

Molnár Ferenc

híres ifjúsági regényéhez, a Pál utcai fiúkhoz is készített grafikákat, melyek egy kínai kiadványban is megjelentek - árulta el a művész. A május 4-ig látható kiállítás anyagát a Magyar Nemzeti Galéria, a Móra- és a Tornyai-múzeum, a Kogart-gyűjtemény és számos magángyűjtő kölcsönözte a Reök-palotának. A művész alkotásainak egy jelentős része külföldi műgyűjtők tulajdonában van, a kiállított festmények, grafikák és egyedi litográfiák a Reök adottságait is figyelembe véve válogatta össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.