Udvariassági szabály megemlékezni egy ország megalapításáról

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az államközi kapcsolatokban elemi udvariassági szabály megemlékezni egy ország, jelen esetben a köztársasági Irán megalapításáról – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Havasi Bertalan az Iráni Iszlám Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából küldött kormányfői távirattal kapcsolatos ellenzéki bírálatokra reagált. Szerdán a baloldali összefogás pártjai úgy kommentálták a miniszterelnöki táviratot, hogy Orbán Viktor vezetésével Magyarország egyre gyorsuló iramban iratkozik ki az euroatlanti országok közösségéből, az LMP pedig azt közölte: a miniszterelnök rossz helyen kampányol.

Az iráni nemzeti ünnep alkalmából Áder János államfő is táviratban üdvözölte az iráni népet. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sajtóigazgatósága közleményében szintén azt írta: a diplomáciai udvariasság – immár évszázados – hagyományai szerint nemzeti ünnepük alkalmából azoknak az országoknak a népét, amelyekkel diplomáciai kapcsolatban állunk, az adott ország vezetőihez intézett táviratban vagy levélben köszöntjük. Közleményükhöz csatolták Sólyom László volt köztársasági elnök 2010-ben kelt, az iráni államfőhöz intézett, hasonló tartalmú üdvözlő táviratát is.

Előző sztori

Eltűnt Neller Barbara makói lakos

Következő sztori

Valentin-nap az operettszínház fiatal sztárjaival a BFMK-ban