Közélet

Tavaszias ízrobbanás a legzordabb időben is - fűszernövények télen

Tavaszias ízrobbanás a legzordabb időben is - fűszernövények télen

2014. február 16., vasárnap
Tavaszias ízrobbanás a legzordabb időben is - fűszernövények télen
fofoto_1

Ha télen is szeretnénk érezni ételeinken a tavasz fűszereinek zamatát – és miért is ne akarnánk? –, érdemes a bolti szárított helyett otthonunkban cserepes növényeket nevelni. De mégis hogyan?

Miután a megmosott, megszárított paradicsomok csumáját eltávolítottuk, egyformán apró darabokra vágjuk. Tálba tesszük, hozzákeverjük a vékonyra csíkozott friss bazsalikomleveleket és sóval, borssal ízesítjük. Írja a bruschetta receptje, favorizálva a friss és zamatos hozzávalókat. Ha szeretnénk elérni az eredeti olasz konyha ízvilágát – és miért is ne akarnánk? –, érdemes a bolti szárított helyett otthonunkban cserepes növényeket nevelni. De mégis hogyan?

fofoto_5

„Bármennyire is próbáljuk biztosítani a kellemes meleg környezetet lakásunkban, télen nem lesznek olyanok a fűszernövényeink, mint amilyennek a szezonidőszakban megszoktuk őket” – világított rá a paneli téli tartás árnyoldalaira

Gárgyán Beáta

, az ásotthalmi Gárgyán Fűszer termelője. Akik dísznövényeket is tartanak otthon tudják, a zord, borongós időben vegetálnak az élőlények. Mivel a fűszernövények nagy része a mediterrán-térségből származik, s a mai napig megőrizték vadfű mivoltukból származó igénytelenségüket, ezért télen is elég – az öntözés mellett – egy-egy alkalommal általános tápoldattal ápolgatni gyökereiket. Ám a napfényt így is igénylik, ezért adjuk meg nekik az ablak nyújtotta „fényözönt”, ügyelve arra, hogy a réseken beszökő huzattól ne fázzanak meg – ez különösen az egynyári növényekre nézve veszélyes. „A háziasszonyok többsége félve nyúl a fűszernövényekhez, mert nem tudják, hogy télen is folyamatosan tépni és vágni kell őket, máskülönben elnyúlnak” – teszi hozzá a termelő. Az olyan évelő növényeket, mint a kakukkfű, vagy a borsmenta egészen kicsire vághatják, akár 1-2 cm-esre is. Ezzel szemben az egynyári növényekkel, például a bazsalikommal körültekintőbben kell bánni ahhoz, hogy dúsulhasson 2-3 hajtást mindenképpen hagyni kell a cserépben. Nem akar vesződni a kacsozással, de télen is szeretné élvezni a nyári chili paprika, vagy a tavaszi koriander és medvehagyma zamatát? Gárgyán Beátának erre is vannak megoldási javaslatai. „Két módszer közül választhatunk: az egyik a fagyasztás, a másik a szárítás. Ezek közül én inkább utóbbit ajánlom, mert helytakarékosabb és a megfelelően csomagolt szárazanyagok tovább megőrzik frissességüket.” Hogy mi a megfelelő? Sötét és száraz helyen, frissen tartó zacskóban vagy zárható üvegcsében tároljuk az ízeket, ezek akár évekig is elállhatnak a konyhaszekrényben, míg a vágott növényszárak csak néhány hónapig lapulhatnak a hűtő mélyén – ha ki tudjuk várni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.