//

Oltalom alatt álló földrajzi jelzés lett a szentesi paprika

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szentesi_kosszarvu_paprikaOltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította pénteken az Európai Bizottság a szentesi paprika termékelnevezést.

Az unió élemiszer-minőségjelző rendszerében – az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designations of origin, PDO) mellett – az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória.

Az EU szakilletékesei most közzétett döntésükkel a szentesi paprikát OFJ-kategóriába sorolták. A termékleírás szerint az erős, édes, illetve csípős ízű paprikafajtát a XIX. század második fele óta termesztik a délkelet-magyarországi Szentes térségében.

A szentesi paprikával együtt a bajor perec (“Bayerische Breze”, “Bayerische Brezn”, “Bayerische Brez’n” és “Bayerische Brezel” néven is ismeretes), továbbá az olaszországi Laziótól északra eső térségben termesztett, “Patata dell’Alto Viterbese” elnevezésű krumplifajta, valamint a litvániai Daujenai térségében készített, “Daujenu namine duona” nevű rozskenyér került az oltalom alatt álló földrajzi jelzések kategóriájába.

Default thumbnail
Előző sztori

Nem Szegeden folytatódik az Armel-operafesztivál

Következő sztori

Orbán: 2018-ra szélessávú internet lesz minden magyar háztartásban

Legutóbbi hasonló cikkek