Kultúra

Oltalom alatt álló földrajzi jelzés lett a szentesi paprika

Oltalom alatt álló földrajzi jelzés lett a szentesi paprika

2014. február 21., péntek
Oltalom alatt álló földrajzi jelzés lett a szentesi paprika
szentesi_kosszarvu_paprika

Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította pénteken az Európai Bizottság a szentesi paprika termékelnevezést.

Az unió élemiszer-minőségjelző rendszerében - az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designations of origin, PDO) mellett - az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória. Az EU szakilletékesei most közzétett döntésükkel a szentesi paprikát OFJ-kategóriába sorolták. A termékleírás szerint az erős, édes, illetve csípős ízű paprikafajtát a XIX. század második fele óta termesztik a délkelet-magyarországi Szentes térségében. A szentesi paprikával együtt a bajor perec ("Bayerische Breze", "Bayerische Brezn", "Bayerische Brez'n" és "Bayerische Brezel" néven is ismeretes), továbbá az olaszországi Laziótól északra eső térségben termesztett, "Patata dell’Alto Viterbese" elnevezésű krumplifajta, valamint a litvániai Daujenai térségében készített, "Daujenu namine duona" nevű rozskenyér került az oltalom alatt álló földrajzi jelzések kategóriájába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.