Közélet

Nézőpont: a társadalom többsége támogatja a paksi bővítést

Nézőpont: a társadalom többsége támogatja a paksi bővítést

2014. február 1., szombat
Nézőpont: a társadalom többsége támogatja a paksi bővítést

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint az orosz-magyar gazdasági együttműködés erősítését és a paksi bővítést is támogatja a többség.

Az MTI-hez is eljuttatott felmérés szerint 89 százalék hallott arról, hogy Magyarország és Oroszország megállapodott a paksi bővítésről. A megkérdezettek 52 százaléka tartja szükségesnek a bővítését, 25 százalékuk ellenzi azt, 23 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni. Mint írták: jelentősen nagyobb a megállapodást előnyösnek tartók tábora (42 százalék), mint az azt elutasítóké (23 százalék). Pártokra lebontva a Fidesz-szimpatizánsok kétharmada nagyon előnyösnek, vagy inkább előnyösnek tartja a paksi bővítést, 5 százalékuk tartja nagyon hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak. A baloldali összefogást támogatóknak csaknem fele (49 százalék) hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak ítélte meg, 19 százalékuk viszont nagyon előnyösnek vagy inkább előnyösnek. A jobbikosok körében jelentősen többen vannak a paksi bővítést támogatók (41 százalék), mint az azt ellenzők (22 százalék). Az LMP szimpatizánsok közül 10 százalék inkább előnyösnek, 40 százalék viszont nagyon hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak tartja a bővítést. A Nézőpont Intézet úgy véli: "a paksi bővítés pozitív megítélésének hátterében az állhat", hogy a megkérdezettek 55 százaléka, de még a baloldali összefogás pártjaival szimpatizálók 48 százaléka is a mostaninál szorosabbra fűzné Magyarország és Oroszország gazdasági kapcsolatait. A felmérés szerint a Fidesz-szimpatizánsok 65, a Jobbik-szimpatizánsok 59, az LMP-t támogatók körében 44 százalékos az orosz-magyar gazdasági együttműködés támogatottsága. Az intézet összefoglalva azt állapította meg, hogy mind az orosz-magyar gazdasági együttműködés erősítése, mind a paksi bővítés a társadalom többségének támogatását élvezi, így - mint fogalmaztak - "aligha alkalmas a baloldal számára kampánytémának". A közvélemény-kutató cég reprezentatív felmérése január 20. és 25. között ezer ember megkérdezésével készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.