Közélet

Vitára hív az LMP Paks ügyében Szegeden

Vitára hív az LMP Paks ügyében Szegeden

2014. február 12., szerda
Vitára hív az LMP Paks ügyében Szegeden

Az LMP Csongrád megyei szervezete nyilvános vitára hívja a politika szereplőit és a civil mozgalmakat a paksi atomerőmű bővítésének megvitatására.

"A mi vitafelhívásunk hiánypótlót. Ezt a vitát a szerződés megkötése előtt a szerződést aláírni szándékozó félnek kellett volna kezdeményeznie, szerveznie" - írja meghívójában a párt. A vitát Szegeden a Millenniumi Kávéház klubhelyiségében tartják, február 13-án, csütörtökön, 17 órai kezdettel. A beszélgetésre a parlamenti pártokat, az atomenergia ügyében többször felszólaló civil szervezeteket és a Szegedi Tudományegyetemet hívták meg. "Paks bővítése nem egyszerű politikai kérdés. Több mint fél évszázadra meghatározza az ország energiatermelését, és a hatalmas beruházási költségei miatt elszívja más beruházások elől a forrásokat. Olyan gazdaságstratégiai kérdés, mely nem csak a saját, de a következő generációk életét is döntően befolyásolja. Ezt az igen komoly, hosszútávra ható döntést minimális társadalmi egyeztetés előzte meg, amit sokkal inkább az atomenergia népszerűsítésének lehet nevezni, mert csak a beruházás megvalósításában közvetlen érdekelt felek tarthattak előadásokat, fejthették ki részletesen véleményüket. Másrészt, a konkrét szerződés több fontos részlete sem ismert, a hatástanulmányokról, a kapcsolódó beruházásokról és azok környezeti hatásairól, pedig szinte semmit sem lehet tudni. Ezért meghívjuk a politika – sajtón keresztül egymásnak üzengető – résztvevőit, és az eddig oly kevés szót kapott civil oldal képviselőit, hogy a témáról a nagy nyilvánosság előtt közvetlenül folytassák a vitát" - fogalmaznak a közleményben. A vitát előítéletektől mentesen, érvek és ellenérvek mentén kívánják lefolytatni, "csak pro és kontra érvek egymás mellé tételével érhető az el, hogy a mi választópolgárok felelősségteljesen tudjunk véleményt alkotni a bővítés szükségességéről vagy szükségtelenségéről, hasznosságáról vagy haszontalanságáról, a lehetséges hatásokról és azok valós kockázatáról. Csak ezután várható el, hogy a lehetséges egyéb alternatívákkal össze tudjuk vetni az atomerőmű bővítését, és megalapozott, az értékrendjével összeegyeztethető döntést tudjunk hozni" - írják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.