Közélet

Kósa: a rezsicsökkentés az igazságos közteherviselés része

Kósa: a rezsicsökkentés az igazságos közteherviselés része

2014. február 12., szerda
Kósa: a rezsicsökkentés az igazságos közteherviselés része

A Fidesz szerint a rezsicsökkentés annak az általános és igazságos közteherviselésnek a része, amelyben a különböző gazdasági szektorok képviselői is hozzájárulnak a válságból történő kilábaláshoz.

Erről

Kósa Lajos

, a kormánypárt alelnöke beszélt újságíróknak szerdán, a főváros XVI. kerületében található Erzsébetligeti Színházban, a rezsicsökkentést bemutató lakossági fórum előtt. Kiemelte, a rezsicsökkentés "nemcsak a pénztárcákat érinti", hanem két eltérő szemléletmódról is tanúskodik: a Fidesz a rezsicsökkentésre az általános és igazságos, tehát a bankokra és multinacionális cégekre is kiterjedő adórendszer részeként tekint, míg az "Összefogás nevű katyvasz" megszüntetné azt és ismét a jövedelmek adóterhelését növelné. Kósa Lajos szerint ez azért hibás megközelítés, mert rontaná a munkavállalás feltételeit. Emlékeztetett, a kormány ezért vezette be az egykulcsos személyi-jövedelemadót, valamint a családi adókedvezményt és fordult inkább a fogyasztási típusú adók felé, amivel 600 milliárd forintot hagyott a magyar családoknál. A Fidesz alelnöke szerint ennek a rendszernek az az előnye, hogy az emberek maguk döntenek fogyasztásukról, ráadásul szociálisan is igazságos, hiszen a többet vásárló gazdagok több adót is fizetnek. Kósa Lajos szerint azért lehet rezsiharcról beszélni, mert a baloldal bár "szociálisnak álcázza magát" mégis a tőkét képviseli és azt nem hajlandó adóztatni, helyette ismét a jövedelmek terheit növelné. Ezt a módszert egyszer már kipróbálta az ország, tönkre is ment miatta a gazdaság - fogalmazott a politikus, majd hozzátette: "most ugyanazok ásnának gödröt, akik korábban egyszer már megásták".

Szatmáry Kristóf

nemzetgazdasági államtitkár, a Fidesz képviselőjelöltje elmondta, Budapest XVI. kerülete az egyik leginkább fejlődő városrésze volt a fővárosnak, a rezsicsökkentés pedig 2,2 milliárd forint megtakarítást eredményezett a választókerületben élőknek. Korábban egyetlen kormány sem tett ennyit az itt lakókért - fogalmazott a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.