Közélet

Hende: a magyar hadiipar nem volt, hanem lesz

Hende: a magyar hadiipar nem volt, hanem lesz

2014. február 11., kedd
Hende: a magyar hadiipar nem volt, hanem lesz
raba_loszerszallito

A magyar hadiipar nem volt, hanem lesz - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a Biztonságpiac 2013-2014 konferencia megnyitóján, kedden Budapesten.

Ismertetése szerint korábban 35-40 ezer ember dolgozott a magyar hadiipar területén, nemzetközi hírű találmányok kötődtek hozzá, és a világpiacra történő értékesítés révén ez komoly exportbevételeket is jelentett. A rendszerváltozás következményeként azonban a magyar hadiipar, a sikeres vállalatok szétestek, a szakembergárda szétszóródott.

Hende Csaba

azt mondta: az elmúlt négy év arról is szólt, hogy lépésről-lépésre újraépítsék a hadiipart. A miniszter kiemelte: az elmúlt négy évben a Honvédelmi Minisztérium négy hadiipari vállalata is több olyan termékkel tudott előrerukkolni, amelyek komoly jövő előtt állnak. Ilyenek például a drónok (pilóta nélküli repülőeszközök), a víztisztító berendezések vagy a közelmúltban bemutatott legmagasabb biztonsági szintű mobillabor. Hende Csaba úgy fogalmazott: "a saját haderőnket a lehetőségek értelmes határáig a hazai ipar termékeivel kell felszerelni". Ugyanis, ha a 100 euróba kerülő katonai eszközt, mondjuk egy aknavetőt Spanyolországból szerezzük be, az a spanyol gazdaság számára jelent munkahelyeket, adóbevételeket. Míg, ha ugyanezt a 100 euróba kerülő aknavetőt Magyarországon gyártják le, abból 50 euró rögtön visszakerülne a magyar költségvetésbe. Ezért törekednek minden adandó alkalommal a hazai lehetőséget választani - tette hozzá. A miniszter kiemelte: a biztonság a legfontosabb érték, amit az állam polgárainak adhat. A biztonság garantálásához fontos, hogy minden érintett - katonák, rendőrök, polgárőrök, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás és a hadiipar dolgozói is - összefogjanak - hangsúlyozta. A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ), a Magyar Rendészettudományi Társaság és a Biztonságpiac.hu Kft. által közösen szervezett konferencián

Garamvölgyi László,

a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a XXI. század infokommunikációs és tudásalapú társadalmában rendkívüli módon felértékelődik a bűnmegelőzés és a prevenció.

Csóti András

, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetője kiemelte, hogy a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben tavaly egy sikeres fogolyszökés sem volt. Fontos eredménynek nevezte, hogy tavaly év végén az Országgyűlés elfogadta azt a - jövő januártól hatályos - törvényt, amely új alapokra helyezi a büntetés-végrehajtás működését. A parancsnok kitért arra is, hogy a következő két évben több mint háromezer új férőhely létesítését tervezik, hogy megoldják a magyar büntetés-végrehajtás legnagyobb problémáját, a túlzsúfoltságot. Ezen kívül már tárgyalnak a távtárgyalási rendszer kiépítéséről, és az elektronikus távfelügyeletet is szeretnék megvalósítani - mondta Csóti András.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.