Közélet

Kutya helyett B-terv: csincsilla, polip, vagy leguán + FOTÓK

Kutya helyett B-terv: csincsilla, polip, vagy leguán + FOTÓK

2014. február 10., hétfő
Kutya helyett B-terv: csincsilla, polip, vagy leguán + FOTÓK
kisallatkereskedes28_gs

Toy nyuszi legyen, tengerimalac, sün, netán polip? Fiatalon a mindig vidám, ugrándozó szőrös kiskedvencek, idősebb korban inkább a sok törődést igénylő, szemet gyönyörködtető akvarisztika a sztár. Széll Tibort a kisállattartás trendjeiről faggattuk.

Legyenek akár mókás kis rágcsálók, csivitelő papagájok, megfontolt mozgásukról híres kaméleonok, vagy színpompás halak, az állattartás gyereket és felnőttet egyaránt felelősségre tanít. Közelebbről megismerkedhetnek a kisállat tulajdonságaival, idővel kitapasztalják, mik a kedvenc csemegéi, hogyan gondoskodhatnak felépüléséről betegség esetén. Mindenekelőtt érdemes alaposan körbejárni, mely kis kedvenc lehet a legjobb választás a família számára, s az új családtag milyen környezetben lenne a legboldogabb. „A saját családomban tapasztaltam meg, milyen nagy szerepe lehet egy állatkának a gyerekek életében. A kicsik mindig együtt mentek az állatkereskedésbe, ezért annyira rutinosak lettek az olyan mindennapi dolgokban, mint a tömegközlekedés, hogy alsó tagozatos korukban már bátran el mertem engedni őket egyedül az iskolába” – osztotta meg portálunkkal

Széll Tibor

, a szegedi Trópus díszállat kis- és nagykereskedés tulajdonosa, hogy annak idején hogyan bírta felelősségre gyermekeit az állatokról való gondoskodás. Tapasztalatai szerint szinte mindegy, milyen élőlényt veszünk magunk mellé, gazdiként fenekestül felfordul az életünk.

Rágcsálót, de milyet?

kisallatkereskedes35_gs

A legtöbb gyerek kutyát akar, ám nem minden család engedheti meg magának, hogy egy csaholó blöki csatlakozzon a háztartáshoz. Ilyenkor lép életbe a B-terv, vagyis találni kell egy „gyerekbarát” rágcsálót. Ezek az állatok kevesebb kötöttséget igényelnek az ebeknél, azonban nem árt tudni, némelyek nagyon is szociális lények, akik a napi etetésen és ketrectakarításon túl több törődést igényelnek. Kicsi gyerekek esetében érdemes a „szívósabb” állatok között nézelődni, így a tengerimalac, a nyuszi, vagy a patkány kiváló társ lehet a számukra – ráadásul ők akár 6-8 évig is elélnek. Sőt, a patkányokat és vadászgörényeket kitartó munkával – és természetesen jutalomfalatkákkal – egyszerű trükkökre is be lehet tanítani. A mindössze hüvelykujjnyi méretű dzsungáriai törpehörcsög, a süni, vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő toy-nyuszi viszont finomabb bánásmódot igényel, ezért őket felnőtt felügyelete mellett, vagy idősebb gyerek mellé ajánlott adni. „Nemcsak a kisgyerekek, hanem a fiatal felnőttek is gyakran keresik a rágcsálókat. Nehéz lenne viszont trendet felállítani és megmondani, mely állatok a legfelkapottabbak manapság, de mondhatjuk, hogy a sün ma menőnek számít.” Akárcsak a toy nyuszik, akik lassan a törpekategória koronázatlan királyai lesznek. Kevésbé szaporák, nem keverednek a családba tartozó többi nyúllal, vértisztaságukból adódóan viszont drágábbak a többinél. Széll Tibor rácáfolt arra az állításra, miszerint csincsillát tartani ma már nem divat. A pufók szőrmókokat még mindig sokan keresik.

Nem csak a szemet gyönyörködteti, az egészségnek is jót tesz

Bár Magyarországon még gyermekcipőben jár, az utóbbi években azonban egyre felkapottabb lett a tengeri- és a növényes akvarisztika. Sós vízi élőlényeket tarthatunk az otthonunkban, így színes korallokat ültethetünk a speciális táptalajba, garnélákat sétáltathatunk a vízfenéken, vagy kedvenc vietnami halainkkal tölthetjük meg az akváriumot. A szegedi üzletben van egy lakó, ami akár még különlegesebbé teheti az akvarisztikát: nemrégiben egy Bali őslakos, egy polip érkezett a kereskedésbe. „Drágább mulatság, mint az édesvízi akvarisztika, de ennek ellenére egyre inkább terjed, az emberek vágynak a szépre. Ráadásul az asztmás betegek légútjainak is jót tesz a sós pára” – utalt ezzel azokra a vásárlókra, akik kifejezetten ebből az okból rendeztetnek be akváriumot otthonukba.

kisallatkereskedes05_gs

Kertészkedés otthon, másképp

„Akár azt is meg lehet csinálni, hogy valaki lefotózza kedvenc erdőrészletét, majd megépíti egy akváriumban. Csodavilág.” Mint megtudtuk, lenyűgöző dolgokat alkothatnak pusztán vízinövényekből az arra vállalkozó szelleműek. Egy kicsiny liget, egy szeletnyi természet elevenedhet meg az unalmas sarokban, immáron a lakás ékköveként. A tulajdonos úgy vette észre, a fiatal felnőttek bátran fordulnak ehhez a merőben szokatlan és látványos kertészkedési formához, de az idősebb korosztályok képviselői is kezdenek beletanulni az újdonságba. Az igazán szemet gyönyörködtető kiskertek időigényesek: egyrészt profi fény, másrészt szén-dioxiddal dúsított víz kell a növények életben tartásához. A gondoskodást viszont egészen elképesztő színekkel hálálják meg. „Sokan a feng-shui miatt kezdenek bele a növényi akvarisztikába. Mind a mellett, hogy egy-egy ilyen vízi oázis jól mutat a panellakásokban, a levegő páratartalmát is kedvezően befolyásolja” – mesélt a akvarisztika jótékony hatásairól Széll Tibor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.