Közélet

Czerván: a tavalyi növekedésében jelentős volt a mezőgazdaság súlya

Czerván: a tavalyi növekedésében jelentős volt a mezőgazdaság súlya

2014. február 18., kedd
Czerván: a tavalyi növekedésében jelentős volt a mezőgazdaság súlya

A tavalyi GDP növekedésben jelentős szerepe volt a mezőgazdaságnak, az első háromnegyed éves adatok alapján közel 22 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye és a külkereskedelmi aktívum felét várhatóan a mezőgazdaság adja majd - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden tatai sajtótájékoztatóján, az agrárkamara fóruma előtt.

Czerván György

hozzátette, az idei átmeneti év nem hoz változást a támogatások rendszerében, könnyítés azonban, hogy az előlegfizetéshez már nem kell brüsszeli engedélyt kérni, a kifizetések a szokott módon, október 16-tól rendben megkezdődnek. A 2015-től működő új támogatási rendszerben kötelező elemként megjelenik a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, az úgynevezett zöldítés. Ehhez kapcsolódik a közvetlen támogatás 30 százaléka, mintegy 77 euró hektáronként. Új elemként jelenik meg a fiatal gazdák támogatásának lehetősége, illetve Magyarország önként vállalt módon vezeti be a termeléshez kötött támogatások rendszerét és a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét - fejtette ki.

Győrffy Balázs

, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiemelte, hogy a falugazdászi hálózat átvételével megkezdődött az egységes gazdatámogató rendszer kiépítése, amely felöleli a szaktanácsadás, a szakképzés, az innováció és a pályázat menedzsment területét. Várhatóan a kamarához kerül majd a közös agrárpolitika második pilléres támogatásainak elosztási rendszere, a pályázható támogatások köre.

Völner Pál

, infrastruktúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a kormányzat minden eszközzel segíteni kívánja a mezőgazdaságból élőket, ezért törölték el már a ciklus elején a mezőgazdasági vontatók közlekedését korlátozó rendszert, illetve bevezették, hogy a gazdáknak betakarítás idején a saját eszközzel végzett telephelyre történő beszállításnál nem kell útdíjat fizetni.

Czunyiné Bertalan Judit

, Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja szólt arról, hogy zökkenőmentesen zajlott a falugazdász hálózat átadása az agrárkamarának és a kormányhivatal felkészült a földforgalmi törvényt és az élelmiszerbiztonságot érintő változásokból adódó feladatokra.

Bencsik János

(Fidesz-KDNP), Tatabánya országgyűlési képviselője kiemelte, a Vidékfejlesztési Minisztérium együttműködést kötött a tatabányai Edutus Főiskolával a minőségi élelem-előállítás és a falusi turizmus fejleszthetősége érdekében. A munkában a főiskola támaszkodik a mezőgazdasági képzést folytató a tatai Jávorka szakközépiskola tapasztalataira.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.