Közélet

Czerván: a mezőgazdaság jobban teljesít + FOTÓK

Czerván: a mezőgazdaság jobban teljesít + FOTÓK

2014. február 27., csütörtök
Czerván: a mezőgazdaság jobban teljesít + FOTÓK
agrar_sajttaj06_gs

Ötszáz milliárd forinttal több uniós forrás érkezik az agráriumba a következő hét évben – jelentette ki Czerván György államtitkár a megyeházán tartott gazdálkodói fórumon, melyen a támogatási rendszer új elemeiről és a NAK tevékenységéről is tájékoztatták a résztvevőket.

Leginkább a GDP-adatokkal támasztható alá, hogy a mezőgazdaság jobban teljesít. 2013-ban első háromnegyed évében 22%-kal növekedett a mezőgazdaság Magyarországon az előző esztendő azonos időszakához képest – jelentette ki

Czerván György

, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a közös agrárpolitikáról tartott szegedi fórum előtti sajtótájékoztatóján. Az új uniós költségvetési ciklus első évét átmenetinek nevezte, hiszen az új büdzsé számai vonatkoznak 2014-re, de még az előző támogatási rendszer marad. Hozzátette, a gazdák által jól ismert egyszerűsített területalapú támogatást viszik tovább 2021-ig. A következő évtől azonban új elemekkel kell megismerkednie a gazdáknak, melyek egy része kötelező, ilyen például a zöldítés és a fiatal gazdálkodók közvetlen támogatási lehetősége. Czerván György kiemelte, jelenleg hazánkban 200 ezer hektár öntözhető, ennek mindössze a felét öntözik ténylegesen. Ezért is fogják támogatni ezt a területet például azzal, hogy csökkenteni fogják a vízdíjat és az egyéb rárakódó költségeket a jövőben. „A 2014-2020-as időszakban megnyíló vidékfejlesztési források is lehetővé teszik, hogy öntözőkapacitásokat bővítsék a gazdák, illetve a meglévő rendszerek korszerűsítésére is lehet majd pályázni” – jegyezte meg. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár elmondta, a mostani uniós pénzügyi ciklusban növekedni fognak a közvetlen támogatások, összesen 1,9 milliárd euróval, mintegy 500 milliárd forinttal fognak növekedni a most zárult hétéves időszakhoz képest.

agrar_sajttaj09_gs

Alkuszcéget alapít a kamara és etikai kódexet dolgoznak ki

A közel egy évvel ezelőtt megalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tevékenységét

Győrffy Balázs

országos elnök értékelte. Kiemelte, az volt a céljuk, hogy egy valóban szolgáltató kamarát hozzanak létre. Változás, hogy január elsejétől a kormányhivataloktól a NAK-hoz kerültek a falugazdászok, így az őstermelői igazolványok kiállítása és érvényesítése is a feladataik közé tartozik. Győrffy elmondta, egyszerűbbé szeretnék tenni a 100 millió forint alatti támogatásokhoz való hozzájutást a gazdák számára, és egy etikai kódex kidolgozásán is dolgoznak. „Az etikai kódex a többség számára észrevétlen lesz, de akiknek vaj van a fülük mögött, komoly problémákat szeretnénk okozni. A mindenkire vonatkozó szabályozással a gazdaság fehérítését fogjuk szolgálni” – közölte. Szólt a kamarai kártyákról is, melyek átadása folyamatosan zajlik, és számos szolgáltatás fog kapcsolódni hozzá. „Szerdai döntés, hogy egy biztosítási alkuszcéget fog a kamara alakítani, mellyel az a célunk, hogy a biztosítási piacon jó pozícióba juttassuk a tagjainkat, míg a biztosítási piacon jelen levő szereplőket pedig arra ösztönözni, hogy olyan biztosítási termékeket dolgozzanak ki, ami az agrárium számára eddig nem látott lehetőségeket hordoz” – jelentette be Győrffy Balázs. A NAK terveivel kapcsolatban elmondta, a kamarai törvényben szereplő kötelezettségüknek eleget téve a kilencvenes évekig működött növényvédelmi előrejelző rendszert újra kiépítik. A tervek szerint 15 növénycsoportra vonatkozóan tudnak majd nemcsak időjárási, hanem növényvédelmi előrejelzést is adni a kamarai tagságnak, akár okostelefonos alkalmazáson keresztül.

Kispál Ferenc

, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnöke arról tájékoztatott, hogy 28 falugazdászt vettek át a kormányhivataltól, számukra negyvenre fogják emelni. Hozzátette, céljuk,hogy a gazdáknak ne kelljen ügyeik intézéséért sokat utazniuk, ezért Csanádpalotán és Forráskúton irodát fognak nyitni.

agrar_sajttaj03_gs

Kulcsszámok: ezer, százezer, egymillió

Az új kertészeti stratégiából

Farkas Sándor

fideszes országgyűlési képviselő kiemelte, az elkövetkező 8-10 évben ezer hektárral bővíteni a borított terület nagyságát, a lecsökkent zöldségtermés mennyiségét egymillió tonnával növelnék, és mintegy százezer új munkahelyet teremteni annak érdekében, hogy a vidéki foglalkoztatás minél nagyobb hangsúlyt kapjon a kertészeti ágazatban.

B. Nagy László

kormánymegbízott kiemelte, a kormányhivatalok biztosították, hogy a falugazdászok NAK-hoz kerülése zökkenőmentes folyamat legyen. „Hisszük azt, hogy a kamara újfajta szervezeti felépítése és szemlélete hozzájárul ahhoz, hogy megfelelően koordinálják és összefogják a termelőket. Nemzeti érdek, hogy a vidék lakosságmegtartó képességét növeljük” – közölte. B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett, a választókörzetéhez tartozó Homokhátságon élők boldogulása a mezőgazdaságtól függ, a zöldség és gyümölcstermelés, valamint a feldolgozóipar támogatása kulcskérdés az itt élőknek. „Öröm számomra, hogy a kiemelt programok között szerepel ez az ágazat, és az itt élő emberek az újfajta támogatási rendszerrel és megújult kamarával helyt tudnak állni” – szögezte le. B. Nagy szerint ez szükséges ahhoz, hogy ne néptelenedjen el a vidék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.