Alternatív Shakespeare a REÖK-ben

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

WH_20120902_7204 szA W.H. meets Akkezdet rendezvénnyel indul a REÖK-ben a Shakespeare-hetek. A szonetteket kortárs formában feldolgozó koncerten – melyen fellép többek közt az Irie Maffiából ismert Sena és Akkezdet Phiai csapat is – eredeti nyelven hallhatjuk a mester verseit.

Shakespeare-heteket indít a REÖK ebben a hónapban, melynek első rendezvénye a W.H. zenekar koncertje lesz. A csapat tagjai Shakespeare legszebb szonettjeit öntötték kortárs és néha improvizatív zenés formába, ezeket hallhatjuk február 13-án, csütörtökön 19 órakor. A szövegek a népszerű Irie Maffia együttesből ismert Sena Dagadu énekesnő tolmácsolásában hangzanak el eredeti nyelven. Őt állandó zenésztársai, Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor kísérik.

Az est emellett azért is különleges lesz, mert a zenekar vendégeket is hoz magával Szegedre: a magyar hip-hop szcéna legfontosabb képviselői, Akkezdet Phiai csapat két tagját, Závada Péter friss kötetes költőt és Süveg Márkot, az első és második magyarországi slam poetry bajnokság első helyezettjét. Őket arra vette rá a zenekar, hogy reagáljanak a meglévő hanganyagra, átiratokkal, a magyar fordítások interpretációival és aktív közreműködéssel.

A zenekar történetéről Márkos Albert alapító azt meséli, nagy szerepe volt az indulásban Nádasdy Ádámnak – a nyelvész, költő Shakespeare egyik zseniális magyar fordítója. Részt vett a próbákon, órákon át elemezte, magyarázta nekik a szövegeket.

A W.H. meets Akkezdet koncertre érdemes elővételben jegyet venni, hiszen így csupán 1000, míg az esemény napján 1500 forintért vásárolhatók meg.

Láthatósági mellényben Shakespeare hősei

A mester egyik legnagyobb klasszikusát, a Szentivánéji álom című vígjátékot dolgozza fel a Thália Színház és a FÜGE Produkció előadása. A „Láthatóságiak – Kis Szentivánéji zene” című darab február 28-án, 19 órától a REÖK-ben is látható. A cselekmény középpontjában Oberon és Titánia viszálya, a négy szerelmes viszontagságai és a mesteremberek, vagyis a láthatóságiak története áll. A darabot Máthé Zsolt, az Örkény Színház kiváló színésze rendezte, a szereplők közt pedig megtaláljuk a fővárosi Katona József Színház fiatal színművészét, Tasnádi Bencét is, aki tavaly a „legígéretesebb pályakezdő” díját kapta a színikritikusoktól. Shakespeare drámája mellett nagy hangsúlyt kap a produkcióban George Gershwin zenéje is, többek közt a Kék rapszódia és a Summertime. Jegyek már kaphatók, elővételben 1500, az előadás napján 2000 forintért.

Default thumbnail
Előző sztori

Gondatlansága miatt meghalt egy ember, felfüggesztettet kapott

Következő sztori

Megmosták a Kárász utcai szobor fogát - rongálás a vád

Legutóbbi hasonló cikkek