A kormány visszarántotta a tönk széléről a húsipart

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jelenlegi kormány rántotta vissza a tönk széléről a szocialista kormányok alatt nehéz helyzetbe került magyar húsipart – hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében, amelyben az MSZP kritikájára reagált.

A VM emlékeztet arra, hogy a hazai húsipar és az állattartók megsegítése érdekében a kormány támogatást nyújtott a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft.-vel szemben követeléssel rendelkező sertésbeszállítóknak az uniós szabályok keretei között. A Gyulai Húskombinát és a Hajdú-Bét kisemmizett gazdálkodóinak szintén megoldotta a kártalanítását – teszik hozzá.

Felidézik azt is, hogy az ágazat kifehérítését szolgáló lépésként a kormány január elsejével 5 százalékra mérsékelte az élő és a félsertés általános forgalmi adóját.

Az utóbbi időszakban napvilágra került szabálytalanságok, csalások épp a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös ellenőrző tevékenységének eredményességét jelzik, azt, hogy szabálytalanságokat felderítő akciók és élelmiszer-biztonsági ellenőrzések hatásosak – szögezi le a közlemény.

Az MSZP csütörtöki közleményében azt írta: a kormány szerint az élő- és félsertés áfájának csökkentése meghozta az eredményt; valóban meghozta: milliárdos húsáfa-csalás a Dunántúlon és az Alföldön, romlott húsok tonnái a hűtőházakban. Hozzátették: az MSZP még szerdán is adott egy utolsó esélyt az Orbán-kormánynak arra, hogy a húsiparban előállt válsághelyzetet megoldja: sokadszor is benyújtották az alapvető élelmiszerek árát és a húsipart is kedvezően érintő áfacsökkentési javaslatukat. “A Fidesz azonban ma is vita nélkül söpörte le a javaslatunkat” – írták.

Előző sztori

Minden harmadik pártot már nyilvántartásba vett az NVB

Következő sztori

Lázár: az ország érdeke is lenne a baloldal megújulása