//

Szegedi kutatóorvos a gyógyíthatatlan betegségekkel szemben

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

letohaszbk1Gyógyíthatatlan betegségekre keresi az ellenszert a szegedi kutatóorvos. Letoha Tamás már saját fejlesztési eredménnyel is büszkélkedhet: olyan természetes hatóanyagot fejlesztett ki, amely segít megelőzni az Alzheimer-kórt. A szakmai zsűri értékelése alapján Magyarország példaértékű fiatal vállalkozója, vagyis az 50 Példakép közé választották.

A Példakép Alapítvány civil kezdeményezés, amely azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Nem csak azért, hogy büszkék lehessünk tehetségeinkre és az általuk elért eredményekre, hanem azért is, hogy a pályakezdő fiatalok vonzó, elérhető és követhető életpályát lássanak maguk előtt.Egy példakép ugyanis olyan hajtóerő, amit mással nem lehet pótolni – erőt, hitet és motivációt ad, akár egy egész életre. A szavazás a Példakép Alapítvány oldalán zajlik, ahol 2014. január 18-ig lehet voksolni az 50 jelölt közül 3 kiválasztottra. A december 9-én induló közönségszavazás fogja eldönteni, hogy az 50 jelölt közül ki nyeri meg a fődíjat, azaz ki lesz 2013-ben az Év Példaképe.

Közgazdászból kutatóorvos

dr_letoha_tamas

Fiatalon még azt hitte, az emberek a pénztől lesznek boldogok, ezért közgazdásznak tanult érettségi után, viszont egy közeli ismerős váratlan halála ráébresztette, a természet törvényeivel még a vagyon sem veheti fel a versenyt. Így került Letoha Tamás a Szegedi Tudományegyetem orvostudományi karára. A család orvostagjai kezdetben nem értettek egyet az egészségügyi pályával, véleményük szerint komoly válságban volt az egészségügy, összeomlás fenyegette. A fiatal kutató rövid ideig párhuzamosan végezte a szakokat, majd a gyógyítás mellett döntött.

A szakma kutatási területét azért választotta, mert akkor is és ma is gyógyíthatatlan betegségekre kereste az ellenszert. Gyermekkora óta rabja a természet szépségeinek, és ez a rajongás vezeti őt felnőtt korában is. Felfedezései szorosan kötődnek a természethez, az Alzheimer-kórt megelőző hatóanyagokat is növényekből nyerték ki. A felismerés nem csak egy betegség megakadályozását, hanem a Pharmacoidea Kft.-t is megalapozta. A cég gyógyszer- és funkcionális élelmiszer-fejlesztésre szakosodott, ami mellett a molekuláris biológiai kutatásokat is végeznek külsős gyógyszercégek megbízásából. Sok esetben nem tablettákba, hanem élelmiszerekbe “csomagolják” a természetes növényi eredetű hatóanyagokat, így például kenyérrel, vagy virslivel megelőzhető az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, de akár a cukorbetegség is. Letoha Tamás szerint ezekre a termékekre óriási az igény, mert sokan érintettek az ilyen és ehhez hasonló jellegű gyógyíthatatlan betegségekben. Gyógyszerbeviteli tervei alapján 2011-ben felkérték egy európai konzorcium tagjának, az öt éves projekthez csatlakozott az oxfordi, utrechti, cardiffi, zürichi egyetem laboratóriuma mellett a világ hat legnagyobb gyógyszergyára – a Sanofi, Abbott, Pfizer, Glaxo Smith Kline, Novonordisk, Merck, és Boehringer, amelyekkel közösen a génterápia forradalmasításán dolgoznak.

Vállalkozóként szinte végeláthatatlan harcot vív a sztereotípiákkal: sokan azt hiszik, a cégekbe korlátlanul folyik be a pénz, amiért neki, mint vezetőnek a kisujját sem kell mozdítania. Pedig a kutatási terület nem humbug szakma, ötleteket, kreativitást és szakmai tudást igényel. 2011-ben átvette üzlettársától a vállalkozást, azóta nem csak szakmailag, de üzletileg is egyedül menedzseli a kft-t. Hosszútávú tervei között szerepel, hogy a saját fejlesztésű funkcionális élelmiszerekkel a nyugati- és az orosz piacot is meghódítsa, de az igazi cél az USA.

Default thumbnail
Előző sztori

Szombaton Pedagógus Kupa huszonkettedszer

Default thumbnail
Következő sztori

A Mol nyerte a Volán üzemanyag tenderét

Legutóbbi hasonló cikkek