Közélet

Szegedi kutatóorvos a gyógyíthatatlan betegségekkel szemben

Szegedi kutatóorvos a gyógyíthatatlan betegségekkel szemben

2014. január 8., szerda
Szegedi kutatóorvos a gyógyíthatatlan betegségekkel szemben
letohaszbk1

Gyógyíthatatlan betegségekre keresi az ellenszert a szegedi kutatóorvos. Letoha Tamás már saját fejlesztési eredménnyel is büszkélkedhet: olyan természetes hatóanyagot fejlesztett ki, amely segít megelőzni az Alzheimer-kórt. A szakmai zsűri értékelése alapján Magyarország példaértékű fiatal vállalkozója, vagyis az 50 Példakép közé választották.

A Példakép Alapítvány civil kezdeményezés, amely azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Nem csak azért, hogy büszkék lehessünk tehetségeinkre és az általuk elért eredményekre, hanem azért is, hogy a pályakezdő fiatalok vonzó, elérhető és követhető életpályát lássanak maguk előtt.Egy példakép ugyanis olyan hajtóerő, amit mással nem lehet pótolni – erőt, hitet és motivációt ad, akár egy egész életre. A szavazás a

Példakép Alapítvány oldalán

zajlik, ahol 2014. január 18-ig lehet voksolni az 50 jelölt közül 3 kiválasztottra. A december 9-én induló közönségszavazás fogja eldönteni, hogy az 50 jelölt közül ki nyeri meg a fődíjat, azaz ki lesz 2013-ben az Év Példaképe.

Közgazdászból kutatóorvos

dr_letoha_tamas

Fiatalon még azt hitte, az emberek a pénztől lesznek boldogok, ezért közgazdásznak tanult érettségi után, viszont egy közeli ismerős váratlan halála ráébresztette, a természet törvényeivel még a vagyon sem veheti fel a versenyt. Így került

Letoha Tamás

a Szegedi Tudományegyetem orvostudományi karára. A család orvostagjai kezdetben nem értettek egyet az egészségügyi pályával, véleményük szerint komoly válságban volt az egészségügy, összeomlás fenyegette. A fiatal kutató rövid ideig párhuzamosan végezte a szakokat, majd a gyógyítás mellett döntött. A szakma kutatási területét azért választotta, mert akkor is és ma is gyógyíthatatlan betegségekre kereste az ellenszert. Gyermekkora óta rabja a természet szépségeinek, és ez a rajongás vezeti őt felnőtt korában is. Felfedezései szorosan kötődnek a természethez, az Alzheimer-kórt megelőző hatóanyagokat is növényekből nyerték ki. A felismerés nem csak egy betegség megakadályozását, hanem a Pharmacoidea Kft.-t is megalapozta. A cég gyógyszer- és funkcionális élelmiszer-fejlesztésre szakosodott, ami mellett a molekuláris biológiai kutatásokat is végeznek külsős gyógyszercégek megbízásából. Sok esetben nem tablettákba, hanem élelmiszerekbe "csomagolják" a természetes növényi eredetű hatóanyagokat, így például kenyérrel, vagy virslivel megelőzhető az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, de akár a cukorbetegség is. Letoha Tamás szerint ezekre a termékekre óriási az igény, mert sokan érintettek az ilyen és ehhez hasonló jellegű gyógyíthatatlan betegségekben. Gyógyszerbeviteli tervei alapján 2011-ben felkérték egy európai konzorcium tagjának, az öt éves projekthez csatlakozott az oxfordi, utrechti, cardiffi, zürichi egyetem laboratóriuma mellett a világ hat legnagyobb gyógyszergyára – a Sanofi, Abbott, Pfizer, Glaxo Smith Kline, Novonordisk, Merck, és Boehringer, amelyekkel közösen a génterápia forradalmasításán dolgoznak. Vállalkozóként szinte végeláthatatlan harcot vív a sztereotípiákkal: sokan azt hiszik, a cégekbe korlátlanul folyik be a pénz, amiért neki, mint vezetőnek a kisujját sem kell mozdítania. Pedig a kutatási terület nem humbug szakma, ötleteket, kreativitást és szakmai tudást igényel. 2011-ben átvette üzlettársától a vállalkozást, azóta nem csak szakmailag, de üzletileg is egyedül menedzseli a kft-t. Hosszútávú tervei között szerepel, hogy a saját fejlesztésű funkcionális élelmiszerekkel a nyugati- és az orosz piacot is meghódítsa, de az igazi cél az USA.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.