Közélet

Soltész Miklós: óriási feladatot végeznek a nevelőszülők

Soltész Miklós: óriási feladatot végeznek a nevelőszülők

2014. január 14., kedd
Soltész Miklós: óriási feladatot végeznek a nevelőszülők
soltesz_miklos01_gs

Óriási feladatot végeznek a nevelőszülők, mert sokszor sebzett és sérült gyerekek lelkét kell meggyógyítaniuk - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkára kedden Székesfehérváron, ahol Fejér megyei nevelőszülők kaptak háztartási eszközöket a minisztériumtól.

Az átadási ünnepségen

Soltész Miklós

elmondta, hogy a nevelőszülők hivatásként végzik vállalt feladatukat, és megpróbálják "a vér szerinti családjukból kikerült gyermekek" számára megadni mindazt, amire azoknak szükségük van. Kiemelte, hogy a nevelőszülőket több módon igyekeznek támogatni, ezért indították azt a mintegy 90 millió forintos programot is, amelyben országszerte több mint 1200 nevelőszülő választhatott háztartási gépet (mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, porszívó vagy mikrohullámú sütő). Fejér megyében 65 család kap az eszközökből - tette hozzá. Az államtitkár közölte, hogy a pályázat sikeres, ezért az év második felében ismét kiírják. Soltész Miklós elmondta, hogy áldozatos munkát végeznek a gyermek- és lakásotthonokban dolgozók, de mégis a család közeli állapot a legjobb a gyerekeknek, ezért ettől az évtől a 12 év alatti gyermekek "csak nagyon kivételes esetben" kerülhetnek gyermekotthonokba. A már ott élők pedig a következő években, ütemezetten kerülnek nevelőszülőkhöz. Szólt arról is, hogy országosan több mint 21 ezer gyermek él lakás- és gyermekotthonokban, és kétharmaduk nevelőszülőkhöz kerül. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy január elsejével bevezették a nevelőszülők és helyettes szülők számára az új, egységes foglalkoztatási jogviszonyt. Ezzel 5750 nevelőszülő jut havi jövedelemhez, ami nyugdíjjogosultságot is jelent. Közülük eddig több mint háromezren semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkeztek - tette hozzá.

Mátrahalmi Tibor

, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér megyei kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy a Fejér megyei ellátórendszerben nevelkedő gyermekek 65 százaléka nevelőszülőknél van: 192 nevelőszülőnél 494 gyermek él.

Deresné Tanárki Mária

, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója a nevelőszülői hálózat működtetőjeként köszönetét fejezte ki az elmúlt időszak pozitív változásaiért, amelyeket a nevelőszülők eddig munkájának megbecsüléseként értékelt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.