Rendhagyó tanóra a Szent Korona hazatérésről az Emlékpontban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint három évtizednyi, hányatott sorsú távollétet követően, 1978. január 5-én érkezett meg a Ferihegyi repülőtérre a magyar államiság jelképe, a Szent Korona, melyet másnap a magyar népnek adott vissza “az amerikai népet” képviselő Cyrus Vance, az USA külügyminisztere. Az évfordulóra emlékezve január 7-én, kedden 13 órakor Kerecsen László koronaőr rendhagyó tanórán mutatja be az Emlékpontban a Szent Korona hazatérésének történetét, megismertetve a diákokkal a Magyar Királyi Koronaőrség hagyományait és a Pajtás ezredes vezette koronaőrség szerepét nemzeti ereklyénk megmenekítésében.

A Szent Koronát és a koronázási ereklyéket a II. világháború idején, 1944 októberében a budai Várban ásták el a Magyar Királyi Koronaőrség tagjai. Az előrenyomuló szovjet csapatok elől a királyi ékszert Veszprémbe, Kőszegre, aztán Velembe szállították, majd 1945. március 27-én a koronaőrök Ausztriába menekítették. Végcéljuk Mattsee volt, a kormány utolsó állomáshelye. A miniszterelnök utasítására a Pajtás Ernő parancsnoksága alatt álló koronaőrök a Szent Koronát egy tó partján ásták el, helyét feltérképezték. A koronaládát viszont tovább őrizték, és amikor a csapat amerikai fogságba esett, a koronaőrség parancsnoka átadta a ládát a 7. amerikai hadsereg kihallgatási központja ügyeletes tisztjének. A láda felnyitása után, a korona hiányát konstatálva, a koronaőrség parancsnokát hosszas kihallgatásoknak vetették alá, majd miután elmondta a tóparti rejtekhely titkát, az amerikaiakkal együtt kiásták a Szent Koronát. Az amerikai 7. hadsereg parancsnoka megengedte a koronaőrség parancsnokának, hogy a ládát tovább kísérje, egészen a németországi Heidelbergig, ahol a 7. amerikai hadsereg főhadiszállásán helyezték el a koronát.

Szent Korona átadása_1978-01-06

Az Egyesült Államokba szállított kincseket 1945 és 1953 között nyolc különböző helyen tartotta az amerikai hadsereg, majd hazatérésig a Kentucky állambeli Fort Knox katonai támaszponton őrizték. Jimmy Carter elnöksége alatt, 1978. január 5-én a Szent Korona a koronázási ékszerekkel együtt ismét Magyarországra érkezett. Január 6-án Cyrus Vance amerikai külügyminiszter a Parlament épületében ünnepélyes keretek között szolgáltatta vissza Magyarországnak, a magyar népnek.

A Szent Korona 20 századi kálváriáját és hazatérésének történetét Kerecsen László, a Magyar Koronaőrök Egyesületének tagja mutatja rendhagyó történelemórán holnap délután 1 órakor az Emlékpont előadótermében.

Előző sztori

Sanghaj és Milánó kifutói is a fiatal szegedi modellre várnak

Következő sztori

Budapesten megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát