Közélet

Példaképeket köszöntött a kormánymegbízott + FOTÓK

Példaképeket köszöntött a kormánymegbízott + FOTÓK

2014. január 31., péntek
Példaképeket köszöntött a kormánymegbízott + FOTÓK
peldakepek_koszontese07_ia

Az Év Példaképe pályázat győztesét, Letoha Tamás kutatóorvost, valamint a legjobbak között szereplő Zsiga Renáta mesterfodrászt köszöntötték péntek délelőtt a megyeházán. B. Nagy László kormánymegbízott szerint a vállalkozók támogatása a régió gazdasági felvirágzásának sarokköve.

A magyar fiatal nemcsak külföldön, de itthon is sikeres lehet: ez volt a tavaly májusban indított Év Példaképe pályázat legfőbb üzenete. A 40 évesnél fiatalabb hazai vállalkozók körében kiírt verseny legjobb ötven indulója között hárman is képviselték Csongrád megyét:

Letoha Tamás

kutatóorvosért,

Losonczi Áronért

, az üvegbeton feltalálójáért, és

Zsiga Renáta

mesterfodrászért szoríthattunk. A január 17-én nyilvánosságra hozott eredmények alapján

Letoha Tamást választották

az év példaképéül.

Ifjú tehetségek köszöntötték a díjazottakat

peldakepek_koszontese02_ia

A kutatóorvost és a mesterfodrászt péntek délelőtt köszöntötte

B. Nagy László

kormánymegbízott a megyeházán, aki a magyar vállalkozások támogatásának fontosságáról is szót ejtett. "A hazai innováció egyik legnagyobb problémája az a szakadék, amely közte és a megrendelői kör között húzódik, közeledésük nem csak a vállalkozók, de a gazdaság számára is gyümölcsöző" - hangsúlyozta köszöntőjében. Sokszor a tőkehiány mellett a vállalkozói kedv is gátat szabhat egy-egy jó elgondolás megvalósításának, de a kormánymegbízott szerint az ehhez hasonló díjak is példát mutathatnak, hogy az akadályok leküzdhetőek. "A kutatás-fejlesztés gazdasági haszna Magyarországon is elvitathatatlan, ennek a térségnek az egyetlen kitörési pontját is a tudomány, az innováció jelenti, melyet minden erőnkkel támogatni kell" - szögezte le B. Nagy László. A megyeházán ifjú tehetségek köszöntötték a díjazottakat:

Kopasz Helga

és

Zoltai Döme

, a Király-König Péter Zeneiskola két ifjú növendéke népdallal és gitárjátékkal kedveskedett az egybegyűlteknek. Előadásuk után a kormánymegbízott

Pálfi Mihály

vásárhelyi bádogszobrász két alkotását nyújtotta át a nyerteseknek. "Hiába voltam jó tanuló, mégsem bántam meg, hogy egy szakmát választottam. Nagyon nehéz nőként a vállalkozói szférában sikereket elérni, nekem ráadásul édesanyaként is helyt kellett állnom, és egy komoly betegséget is leküzdenem" - mesélte a díjátadón Zsiga Renáta. Letoha Tamás szerint a magyarok rendkívül tehetségesek, a legfőbb dolog pedig, ami elválasztja őket a Nyugattól, az önbizalomhiány.

Nemzetközi kutatóintézetek a régió tudományos életéért

A kormánymegbízott és a pályázat győztese közötti jó viszonyt korábbi együttműködésük alapozta meg. "2013 februárjában igen nehéz helyzetbe kerültünk, mert a laboratórium, amit béreltünk, felmondta a velünk kötött szerződést. A Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai siettek a segítségünkre, akiknek köszönhetően az ÁNTSZ épületében folytathattuk a munkánkat" - magyarázta Letoha Tamás. Világhírű gyógyszergyárakkal (például az ABVI, a Boehringer vagy a Novo Nordisk) és neves kutatóintézetekkel (Fraunhofer, az Oxfordi Egyetem vagy a Karolinska Intézet) együttműködve olyan projekteket hoznának a régióba, melyek alkalmazott kutatási irányba elvíve nemcsak felpezsdítenék a tudományos életet, de a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatói számára is munkalehetőséget biztosítanának. "Szegeden nagyon sok tehetséges ember dolgozik az egyetemen és a biológiai kutatóközpontban is, ezeknek az embereknek a tudását pedig mindenképpen ki kell használni. Ez a pályázat is arról szólt, hogy megmutassa a magyar embereknek, milyen sokszínű, változatos és nagy értékkel bíró a magyar tehetség" - szögezte le a kutatóorvos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.