Közélet

Elsőfokú figyelmeztetés viharos szél miatt Csongrád megyére

Elsőfokú figyelmeztetés viharos szél miatt Csongrád megyére

2014. január 31., péntek
Elsőfokú figyelmeztetés viharos szél miatt Csongrád megyére

Öt dunántúli megyére az ónos eső miatt narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombatra. A viharos erősségű széllökések miatt Csongrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a másodfokú figyelmeztetés Baranya, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére szól. Ezeken a területeken tartós (több órás) ónos eső várható, mely során a csapadékmennyiség az 1 millimétert is meghaladhatja. Ugyancsak az ónos eső miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Pest megyére valamint a főváros területére. Emellett a viharos erősségű széllökések miatt szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére. Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Tolna megyére a hófúvás miatt adták ki az elsőfokú figyelmeztetést. Mint írták: az éjszakai órákban a délnyugat felől vastagodó felhőzetből már várható kisebb mennyiségű ónos eső, fagyott eső. A Dunántúlon, kiemelten a Dunántúl délnyugati felén szombat délutántól tartósabban és nagyobb mennyiségben ónos csapadékra lehet számítani. Vasárnap reggelig (továbbra is a Dunántúlon és azon belül is annak délnyugati felén) kiterjedtebb és jelentősebb mértékű jegesedést okozhat az ónos csapadék. A csapadék a Duna-Tisza-közére is átterjed, de ott kisebb mennyiség várható. Az ónos eső, fagyott eső mellett kisebb területen eső, majd az időszak végén főként az északabbi tájakon havazás is előfordul - fejtették ki. A délkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések főként a Dél-Alföldön (Bács-Kiskun, Csongrád megye) és a Dunántúli-középhegység térségében várhatóan helyenként a 65-70 kilométeres óránkénti erősséget is meghaladják. A Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúl keleti részén pedig kiemelten Bács-Kiskun megye déli felén az erős délkeleti szél hófúvást eredményez. Az előrejelzés szerint a keleti, északkeleti megyék kivételével jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 9 és mínusz 2 Celsius-fok között alakul, északkeleten néhol ennél kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet nagyrészt mínusz 2 és plusz 4 fok között várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.