Egyetem

Az állatház, a zeneművészeti és fogorvosi kar épületét is felújítaná Szabó Gábor

Az állatház, a zeneművészeti és fogorvosi kar épületét is felújítaná Szabó Gábor

2014. január 24., péntek
Az állatház, a zeneművészeti és fogorvosi kar épületét is felújítaná Szabó Gábor
zold_egyetem_sajttaj03_gs

Megfontolt és szakmai egyeztetések kísérte lépések, és nem hirtelen felindulásból született döntések viszik előre a Szegedi Tudományegyetemet Szabó Gábor szerint, aki ismét pályázott a rektori székért. A következő négyéves ciklus feladatai között említette az egyetem állatházának felújítását, valamint a ZMK és a fogorvosi kar épületének rendbetételét.

Ahogy korábban már

beszámoltunk róla

, egyetlen indulóként

Szabó Gábor

pályázik újra a Szegedi Tudományegyetem rektori székéért. Várhatóan februári ülésén kerül a szenátus elé a pályázat, mellyel - hiánytalan és az elvárásoknak megfelelő állapota esetén, a későbbi fenntartói megerősítés birtokában - júliustól további négy évig maradhat pozíciójában a rektor. "Ha optimistán szeretnénk következtetést levonni ebből, az annyi lehet csupán, hogy az egyetem közössége elégedett azzal a tevékenységgel, melyet én és munkatársaim végrehajtottunk ebben az időszakban" - értékelte a történteket a SZEGEDma.hu-nak Szabó Gábor. A rektor szerint a Szegedi Tudományegyetem egy hatalmas és szerteágazó intézmény, ahol minden lépést szakmai egyeztetések kísérnek, improvizálni, hirtelen felindulásból döntéseket hozni itt nem lehet. Radikális, váratlan lépések ezért nem is szerepeltek anyagában. "A beadott pályázatomban végeztem egy gazdasági elemzést, amely jól mutatja, hogy bizonyos pontokon intézményünk gazdálkodása elment a falig: ezeken már nem fenntartható a pályánk, átgondolásra szorulnak. Rektorként hosszú távú célom, hogy végrehajtsam azokat az intézményfejlesztési terveket, melyeket konszenzussal, szakmai viták által alakítottunk ki" - magyarázta az akadémikus. Ezek egy része a várossal együttműködésben valósulnak meg, így a média minden lépésről tájékoztatta a lakosságot is. A nagyobb fejlesztések mellett a meglevő intézmények kibővítése és karbantartása is fontos feladat. Szabó Gábor kiemelte az egyetem állatházának kérdését, amely az orvostudományi, természettudományi karnak és az MTA biológiai kutatóközpontnak is egy megoldandó problémát jelent. Tervben van a fogorvosi kar épületproblémáinak kezelése és a zeneművészeti fakultás épületének felújítása is. "Ezen feladatok évek óta fent vannak már a listánkon, forradalmi újdonságokat szándékosan nem is szerettem volna megfogalmazni. Szeretnénk azon az úton továbbhaladni, melyet az utóbbi időben a körülményekhez és képességeinkhez mérten kialakítottunk" - tudtuk meg a rektortól. A dolgozók körében egy nyugodt, de emellett tájékoztató, transzparens légkört szeretne fenntartani Szabó Gábor, ahol mindenki tisztában lehet a körülötte folyó dolgokkal és az abban betöltött szerepével. "Elég nehéz éven vagyunk túl, komoly megállapodásokat kötöttünk az érdek-képviseleti szervekkel, de szerencsére fontos kérdésekben mindig sikerült a közös érdekeket szem előtt tartani. Végrehajtottunk egy kemény konszolidációs programot, amely nem is tavaly, de már 2010-től elindult. Azóta a kiadási oldalon összesen bőven négymilliárdot meghaladó csökkentést sikerült végrehajtani" - mondta Szabó Gábor. Ez 2013 végéig közel háromszáz fős elbocsátást vont maga után, a rektor szerint a büdzsé és a létszám arányait tekintve egy közepes vidéki főiskolát zártak be az intézményen belül. Jelentős munkaszervezést igényelt a folyamatos létszámcsökkenés, de szerencsére nem okozott fennakadást az intézmény működésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.