Kultúra

A halasi csipkéről nyílik kiállítás Vásárhelyen

A halasi csipkéről nyílik kiállítás Vásárhelyen

2014. január 21., kedd
A halasi csipkéről nyílik kiállítás Vásárhelyen
HalasiCsipke_681

A világhírű halasi csipkéről, a világkiállítások többszörös nagydíjas iparművészeti remekéről nyílik kiállítás január 22-én, a Magyar Kultúra Napján Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A szerdán 11 órakor kezdődő megnyitón köszöntőt mond Mádl Dalma, a halasi csipke jubileumi évének fővédnöke.

Magyarország déli részén elterülő kisvárosban, Hódmezővásárhely testvérvárosában, Kiskunhalason - egyedül az országban és a világon – több mint 110 éves hagyománya van a csipke varrásának. A halasi csipke az elmúlt évszázad folyamán méltó vetélytársa lett a brüsszeli és a velencei csipkének, több világkiállítás nagydíját is elnyerte, ezzel is öregbítve a magyar iparművészet jó hírét. A halasi csipke száz százalékban kézimunkával készülő varrott csipke, elkészítése roppant aprólékos és időigényes. A csipkéket évszázados rajzok alapján, az eredeti motívumok felhasználásával, 60 féle öltésmintával – amelyek titkát csak a 9 halasi csipkevarró ismeri - varrják. A három, egymáson keresztbefektetett hal 1935-óta a halasi csipke védjegye. A halasi csipke történetét bemutató, tíz tablóból álló és 28 csipkét tartalmazó kiállítás január 22-én, szerdán 11 órakor nyílik a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az eseményen köszöntőt mond Mádl Dalma, a világon egyedülálló varrt csipke jubileumi évének fővédnöke. A tárlatot Kitili Zsuzsanna, a kiskunhalasi Csipkeház igazgatója nyitja meg, majd csipkevarrási bemutatót is láthatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.