Közélet

2014-ben is nőhet a belföldi turizmus

2014-ben is nőhet a belföldi turizmus

2014. január 9., csütörtök
2014-ben is nőhet a belföldi turizmus

A Szallas.hu portál szerint a belföldi turizmus 2014-ben további 3-4 százalékkal nőhet azt követően, hogy előzetes adataik szerint a tavalyi évben a gyenge tavasz ellenére 4,5 százalékkal bővült - ismertette a szakportál felmérésének eredményét csütörtökön.

A Szallas.hu 2013-as évre vonatkozó foglalási adatai szerint megdplázódott a mobileszközökről indított foglalások aránya, ma már ez adja a foglalások 6 százalékát, és minden ötödik szállóvendég SZÉP-kártyával fizetett. Bár a belföldi turizmus a hűvös, hóviharokkal tűzdelt tavasz miatt gyengén kezdett, a szállásadók számára végül jól alakult a 2013-as év: az egy évvel ezelőttihez képest mintegy 4,5 százalékos növekedéssel zárt az ágazat. A jó eredmény elsősorban az erős nyárnak és a balatoni régió népszerűsége újbóli emelkedésének köszönhető - írták. A közlemény idézi Szigetvári Józsefet, a Szallas.hu ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: az online piac részesedése tovább erősödött a szállásfoglalások terén, így várhatóan 12-15 százalék közötti forgalomnövekedéssel lehet számolni. A piac nagyságát mutatja az is, hogy a portálon csaknem 11 ezer belföldi szálláshelyre lehet foglalni. Hozzátette, hogy különösen keresettek voltak a kuponos szállásajánlatok, ez a szegmens 25 százalékkal bővült 2013-ban. A Szallas.hu statisztikái szerint tavaly a belföldi szálláshelyre átlagosan 53 ezer forintot költöttek az utazók, 8 százalékkal többet, mint 2012-ben. Az apartmanokért a korábbinál 9 százalékkal magasabb árat fizettek, és a kategóriában több foglalást regisztráltak. Ezzel párhuzamosan a panziók népszerűsége csökkent, és a 3 csillagos szállodák eredménye is stagnált, míg a 4-5 csillagos hotelek foglalási számai növekedtek. A családos utazások jelentősége növekedett az elmúlt évben, ezt nyáron az apartmanok, az őszi-téli szezonban pedig a wellness szállók szolgálják ki legjobban - mondta a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. A portál statisztikái alapján a legtöbb foglalást a somogyi településeken regisztrálták, minden hatodik szállást itt kötöttek le. Somogy megye ráadásul a 2012-es évhez képest csaknem kétszeresére növelte előnyét a második helyen álló Zala megyével szemben. Veszprém részesedése az online szállásfoglalásokból szintén emelkedett, ezzel szemben csökkent Vas, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megye népszerűsége a belföldi utazók körében. A városok ranglistájának első tíz helyén nem volt nagy változás a 2012-es évhez képest: még mindig Siófokra utaztak a legtöbben pihenni, a Balaton fővárosát Hajdúszoboszló és Budapest követte a népszerűségi sorban. Balatonlelle ugyanakkor kiesett az első tízből, helyette Szeged került a legkeresettebb célpontok közé. Zalakaros foglalási számai révén két hellyel előbbre került, 2013-ban már a hetedik legnépszerűbb desztináció volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.