Új bölcsődei férőhelyeket támogat a Fidesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fidesz támogatja, hogy a következő egy évben még 3000 bölcsődei férőhely jöjjön létre – jelentette ki Selmeczi Gabriella.

Selmeczi Gabriella Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselővel tartott székesfehérvári sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását ösztönző támogatási formákra. A Fidesz szóvivője aláhúzta, az egyik elem, hogy támogatják a nőket, az édesanyákat akkor is, ha kisgyermek nevelése mellett szívesen vállalnának munkát. A gyermek egyéves kora után az anyukák, – ha akarnak – akkor dolgozhatnak, és jogosultak maradnak a gyedre, gyesre. A juttatást továbbra is megkapják a gyerek két, illetve három éves koráig, így a család jövedelme is több lesz. Rész- és teljes munkaidőben is visszamehetnek dolgozni az édesanyák – fejtette ki.

Az anyukáknak nem kell hosszú időre kiesni a munkából, és a munkahelyen sem kell pótolni őket; helyettesítésekkel, átszervezésekkel megoldható a helyzet, ha a munkaadó és az édesanya megegyeznek – jegyezte meg a politikus. A Fidesz bízik abban, hogy a Gyed extra igazi áttörést jelent majd kisgyermekes édesanyák foglalkoztatásában – húzta alá Selmeczi Gabriella.

A nők mellett állunk akkor is, ha lejárt a gyes, illetve a gyed ideje, és vissza szeretnének térni a munkába – húzta alá Selmeczi Gabriella. A szóvivő a támogatási rendszer másik fő elemének a munkahelyvédelmi akciót nevezte. Emlékeztetett, eddig is több adókedvezményt kaptak azok a munkaadók, akik kisgyermekes édesanyákat foglalkoztattak; az idén már 30 ezer kisgyermekes édesanya foglalkoztatása valósult meg ily módon.

Selmeczi Gabriella felhívta a figyelmet arra, eddig a munkaadónak három évig nem kellett fizetnie a szociális adókat, januártól ennél is több jár majd azoknak, akik kisgyermekes édesanyákat foglalkoztatnak. Az adókedvezmény a három vagy több gyermeket nevelő szülő foglalkoztatása esetén az eddigi 2+1 év helyett most 3+2 éves támogatási forma lesz. Akár öt éven keresztül érvényesítheti az adókedvezményt a munkaadó ilyen esetben – fűzte hozzá. Kifejtette, az első három évben a szociális adónak elengedik a 100 százalékát, a negyedik és az ötödik évben pedig csak az 50 százalékot kell befizetni.

A Fidesz szóvivője szerint ezzel a támogatási formával a munkaadók és a családok is jól járnak. A munkaadónak megéri kisgyermekes édesanyát foglalkoztatnia, a munkavállaló, a kisgyermekes édesanya pedig érzi a megbecsülést. Így meg lehet tartani olyan édesanyákat, nőket a munkahelyen, akik tapasztalattal rendelkeznek, jó munkaerőt jelentenek – fűzte hozzá. A Fidesz megbecsüli az édesanyákat, azokat a nőket, akik gyermekvállalás mellett munkát vállalnak – szögezte le Selmeczi Gabriella.
A bukott baloldal 2002 és 2010 között lehetetlen helyzetbe hozta a családokat – szögezte le Törő Gábor. A képviselő elmondta, az új támogatási rendszer a fejér megyeieket is nagyon kedvezően érinti. A gyed extra ösztönzi a gyermekvállalást, és segíti a gyermeknevelést. A nők és az édesanyák mellett állunk – húzta alá. A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke kitért a diplomás gyedre is, mely a felsőoktatási intézményekben tanulóknak segít. Az édesanyáknak nem kell választani a gyermeknevelés, illetve a munka és a tanulás között – jegyezte meg.

Törő Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy a polgári kormány ebben a ciklusban eddig 3000 új bölcsődei férőhelyet és 106 óvodát létesített.

Selmeczi Gabriella ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a Fidesz támogatja, hogy a következő egy évben még 3000 bölcsődei férőhely jöjjön létre. Az édesanyák akkor tudnak nyugodtak lenni, és nyugodtan visszamenni dolgozni, ha tudják, hogy a bölcsődében jó kezekben van a gyermek – fűzte hozzá a szóvivő.

Forrás: Fidesz.hu

Előző sztori

Az IH-ban koncertezik a Compact Disco

Következő sztori

Célszalag előtt az új stadionépítés Szegeden