Közélet

Nézőpont: nincs kormányváltó hangulat

Nézőpont: nincs kormányváltó hangulat

2013. december 14., szombat
Nézőpont: nincs kormányváltó hangulat

A Nézőpont Intézet kutatása szerint nincs kormányváltó hangulat Magyarországon. Az intézetnek a Magyar Nemzet számára készített országos reprezentatív közvélemény-kutatását szombaton közölte a napilap.

A felmérés szerint a magyarok relatív többsége, 49 százaléka azt szeretné, hogy a 2014-es választások után is

Orbán Viktor

alakítson kormányt. A Nézőpont Intézet kutatásából az is kiderült, hogy kormányváltó hangulatról és az ellenzéki pártok számára jelentős rejtett tartalékokról a bizonytalanok körében sem beszélhetünk (a pártpreferenciájukban bizonytalanok mindössze negyede szeretné a kormány leváltását). A változás hátterében a kormány és a kormányfő munkájának megítélésében bekövetkezett pozitív változás állhat. Míg egy évvel ezelőtt, 2012 decemberében a kormány munkájával a megkérdezettek 28 százaléka volt elégedett, ez mostanra 47 százalékra emelkedett. Ugyanígy a kormányfővel való elégedettség is egy év alatt javult: 2012 decemberében a megkérdezettek 36, 2013 decemberében a megkérdezettek 49 százaléka volt elégedett Orbán Viktor teljesítményével. A kutatás december 2–6. között, ezer ember megkérdezésével készült. A Nézőpont Intézet szerdán a Heti Válasz megbízásából készített reprezentatív kutatásáról tájékoztatta az MTI-t. Abban a pártpreferenciára is rákérdeztek, eszerint a teljes népesség körében 36 százalék szimpatizál a kormánypártokkal, 10 százalék a Magyar Szocialista Párttal, 6 százalék az Együtt-PM szövetséggel, 3-3 százalék a Demokratikus Koalícióval és a Lehet Más a Politikával, 10 százalék a Jobbikkal. A részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók körében 40 százalékos a Fidesz-KDNP, 12 százalékos az MSZP, 11 százalékos a Jobbik, 7 százalékos az Együtt-PM, 4-4 százalékos az LMP és a DK tábora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.