MSZP: élelmiszeráfa- és jövedékiadó-csökkentést!

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az élelmiszeráfa és az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó csökkentését sürgette az MSZP hétfőn sajtótájékoztatón.

Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes azt mondta, az alapvető élelmiszerek 27 százalékos forgalmi adója elviselhetetlen, ezért ha tavasszal kormányra kerülnek, első intézkedéseik között 5 százalékra csökkentik. Az MSZP-s politikus indoklásul elmondta, egy liter tej 2010 óta 195-ről 243 forintra, 25 százalékkal drágult, egy kiló liszt 112 helyett 146 forintba, egy kiló krumpli pedig 126 helyett 164 forintba kerül, 30 százalékkal többe.

A szocialisták emellett szorgalmazzák az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését is az európai uniós minimumszintre. Ezt azzal magyarázta Józsa István, hogy a benzin literenkénti ára 315-ről 406 forintra emelkedett, a gázolaj pedig 45 százalékkal, 292 forintról 426-ra drágult a 2010-es kormányváltás óta. A jövedéki adó csökkentésével az üzemanyagok ára nagyjából 20 forinttal mérséklődne literenként – közölte. Azt is mondta, hogy az Orbán-kormány tizenkét új adót vezetett be, és negyvenszer döntött adóemelésről, miközben a beruházási ráta három év alatt 30 százalékkal csökkent Magyarországon. Megjegyezte egyúttal, hogy az általuk javasolt adócsökkentések a belső fogyasztást is élénkítenék, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez.

Józsa Istvánt arról is kérdezték újságírók, hogy a hétfői kormányülésen téma a devizahitelesek helyzete és állítólag a magáncsőd intézménye is. Az MSZP-s politikus azt mondta, az egyéni csődvédelem bevezetését az MSZP kezdeményezte először még 2011-ben, mert meggyőződésük, hogy sok emberen segítene. Szerinte az Orbán-kormány így évek óta súlyos mulasztásban van.

Default thumbnail
Előző sztori

Újabb öt évre Deutsch Tamás marad az MTK elnöke

Default thumbnail
Következő sztori

Hatalmas víztározót találtak a Grönland jégpáncélja alatti jégkásában

Legutóbbi hasonló cikkek