Közélet

Fidesz: ez a rezsicsökkentés és a családtámogatás költségvetése

Fidesz: ez a rezsicsökkentés és a családtámogatás költségvetése

2013. december 17., kedd
Fidesz: ez a rezsicsökkentés és a családtámogatás költségvetése

A következő év költségvetését joggal mondhatjuk a rezsicsökkentés és a családtámogatás költségvetésének – jelentette ki Puskás Imre keddi sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés elfogadta kedden a 2014-es költségvetést. A fideszes politikus elmondta, jövőre érvényesül mindaz a rezsicsökkentés, melyről döntött a parlament az idei évben. Puskás Imre hangsúlyozta, ez a közműszolgáltatásokon kívül érinti a pénzügyi rezsicsökkentés elemeit is. A következő évtől lehet majd élni az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével – tette hozzá. A képviselő aláhúzta, ezen túlmenően a parlament döntött arról is, hogy azok is igénybe vehetik az árfolyamrögzítést, akik 90 napon túli tartozással rendelkeznek. A devizahitelesek számára is komoly lehetőséget teremtettünk annak érdekében, hogy kitaláljanak abból a csapdából, ahová 2002 és 2010 között kerültek és elviselhetőbbek legyenek a terheik – jegyezte meg.

Puskás Imre

aláhúzta, a jövő évi büdzsé a családi költségvetések számára is nagyobb mozgásteret biztosít. Emlékeztetett, az eddigi családtámogatási rendszer alapján évi 500 milliárd forint maradt a családoknál annak köszönhetően, hogy a személyi jövedelemadóval szemben érvényesíthető volt a gyermekek után járó kedvezmény. Kibővül a rendszer; 2014. január 1-től az alacsony jövedelműek is nagyobb mértékben vehetik igénybe ezt a lehetőséget. Ők már nem csak a személyi jövedelemadó mértékéig, hanem a társadalombiztosítás, a nyugdíjjárulék és az egészségbiztosítási járulék mértékéig is élhetnek ezzel. Ez azt jelenti, hogy közel 110 ezer olyan család lesz, akik gyakorlatilag a bruttó jövedelmüket vihetik haza – tette hozzá. A képviselő arról is beszélt, hogy 2014. január 1-től bevezetik a gyed extrát, mely további támogatási forma a gyermekeket nevelő családok számára, és segíti azokat az édesanyákat, akik vissza szeretnének térni a munka világába. Puskás Imre felhívta a figyelmet a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat, és a szociális szférában dolgozókat érintő béremelésekre is. Puskás Imre kitért a nyugdíjak értékállóságára is. Emlékeztetett az idén a nyugdíjak nemcsak megőrizték értéküket, hanem reálértékben emelkedtek is. 2014-ben pedig az inflációval megegyező mértékben, 2,4 százalékkal emelkedik a nyugdíj – fűzte hozzá. A képviselő aláhúzta, a stabil költségvetésnek köszönhetően nagyobb mozgástere lehet a családoknak, valamint a megnövekedett fogyasztással a gazdasági növekedés elérheti a 2 százalékot. Azt várjuk, hogy az államháztartás hiánya jövőre is 3 százalék alatt marad, és joggal bízunk abban, hogy a következő évben is csökken hazánk államadóssága. Mindezek alapján 2014-ben olyan költségvetése lesz Magyarországnak, amely kiegyensúlyozott, biztos, stabil gazdálkodást teremt az állam számára, valamint megteremti a rezsicsökkentés gazdasági alapjait és nagyobb mozgásteret biztosít a magyar családok számára – fogalmazott Puskás Imre. Forrás: Fidesz.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.