Írjon nekünk

Közélet

Fenyőmustra a piacon – a Mars téri Szeged legszélesebb kínálata + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

fenyovasar09_gsA karácsony legszebb ékének való fát biztosan mindenki megtalálja, aki kilátogat a Mars téri piacra. A fenyővásáron megtudtuk, a földlabdás fenyőket egyre többen keresik, mely igényhez alkalmazkodtak az árusok.

Idén mintegy 10%-kal több fenyőárus kínálja tűlevelűket a Mars téri piacon. Erdei Péter ügyvezetőtől megtudtuk, akad olyan árus, aki kétszer annyi fát hozott, mint tavaly, vagyis Szeged legnagyobb fenyőválasztékát ismét a piacon találjuk. „Évtizedek óta van fenyővásár a piacon, s igyekszünk évről-évre minél több árust és természetesen vásárlót idecsábítani” – tette hozzá. A szegedi kereskedőkön kívül a Dunántúlról is érkeznek árusok, illetve Észak-Magyarországról, vagyis az ország minden pontjáról hoznak fenyőket.

Az árak nem változtak tavaly óta, és akárcsak a korábbi esztendőkben, idén is darabonként vannak beárazva a fenyők. Forrai Ferenc közel húsz éve árusít fenyőt a Mars téren. Mint elmondta, csak úgy lehet talpon maradni, ha az ember minden igényt próbál kielégíteni, vagyis több fajtát kínál. „Vannak, akik előrelátók, de azt tapasztalom, hogy a nagy roham majd csak a karácsony előtti héten várható. Az is megfigyelhető, hogy egyre népszerűbbek a kisebb méretű gyökeres fák” – jegyezte meg a sándorfalvi termelő. Elmondta, az ezüstfenyő és a hagyományos luc megnő a homokos talajon is, míg a nemesebb fajtáknak alaposan elő kell készíteni a területet. Kínálatában még a kaliforniai jegenye, a Concolor is megtalálható, mely az egyik legtartósabb fajta, ha az ágai elszáradnak, akkor sem hullajtja le tűleveleit. Új árussal is találkoztunk, Gergely Ferenc csak ezüstöt és lucfenyőt árusít, s nála is láttunk több gyökeres fenyőt.

„Érdemes időben választani fát, mert nem érkezik új áru, és viszonylag kevés a nordmann” – tanácsolja Szalai Tamás, aki már a legmagasabb, körülbelül ötméteres fája is gazdára talált. Hozzátette, ezüstből és lucból igazán széles a választék, de mivel a nordmann lassan nő, kevesebb van belőle. Megyes Ernő szülei már 1978-ban is a Mars téri piacon árultak fenyőfát, ő gyerekként belecsöppent ebbe a világba, s itt is ragadt. „Mindenféle fenyőt kínálunk, a hagyományos luc és ezüst mellett nordmann, Douglas és Concolor is van nálunk. A luc népszerű, hiszen kisebb árkategóriájú, és azt látjuk, hogy először az ajándékokat veszik meg az emberek, utána az ünnepi menü alapanyagait, és csak ezután következik a favásárlás” – részletezte. A fa formája is mérvadó az árnál, a nagykanizsai Megyes Erdő elmondta, a hiányosabb ágúak vagy épp féloldalasak természetesen olcsóbbak, de arra ne számítson senki, hogy az ünnepek előtti napokban jelentősen olcsóbban kínálnák a fákat. Szerinte azért érdemes időben válogatni, mert igazán szép fenyőket hamar elkapkodják.

Közélet

Teljes kijárási tilalmat vezetnek be Szerbiában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szombat délutántól hétfő reggelig tart majd a tilalom.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felfüggeszthetik két országgyűlési képviselő mentelmi jogát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Boldog Istvánét és Kálló Gergelyét.

Tovább olvasom

Közélet

A szegedi LMBT-csoport arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a transzneműeket ellehetetlenítő törvényjavaslatot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A javaslat szerint csak a születési nemet lehetne beírni a személyazonosító okmányokba.

Tovább olvasom

Aktuál