Közélet

Fenyőmustra a piacon – a Mars téri Szeged legszélesebb kínálata + FOTÓK

Fenyőmustra a piacon – a Mars téri Szeged legszélesebb kínálata + FOTÓK

2013. december 16., hétfő
Fenyőmustra a piacon – a Mars téri Szeged legszélesebb kínálata + FOTÓK
fenyovasar09_gs

A karácsony legszebb ékének való fát biztosan mindenki megtalálja, aki kilátogat a Mars téri piacra. A fenyővásáron megtudtuk, a földlabdás fenyőket egyre többen keresik, mely igényhez alkalmazkodtak az árusok.

Idén mintegy 10%-kal több fenyőárus kínálja tűlevelűket a Mars téri piacon.

Erdei Péter

ügyvezetőtől megtudtuk, akad olyan árus, aki kétszer annyi fát hozott, mint tavaly, vagyis Szeged legnagyobb fenyőválasztékát ismét a piacon találjuk. „Évtizedek óta van fenyővásár a piacon, s igyekszünk évről-évre minél több árust és természetesen vásárlót idecsábítani” – tette hozzá. A szegedi kereskedőkön kívül a Dunántúlról is érkeznek árusok, illetve Észak-Magyarországról, vagyis az ország minden pontjáról hoznak fenyőket. Az árak nem változtak tavaly óta, és akárcsak a korábbi esztendőkben, idén is darabonként vannak beárazva a fenyők.

Forrai Ferenc

közel húsz éve árusít fenyőt a Mars téren. Mint elmondta, csak úgy lehet talpon maradni, ha az ember minden igényt próbál kielégíteni, vagyis több fajtát kínál. „Vannak, akik előrelátók, de azt tapasztalom, hogy a nagy roham majd csak a karácsony előtti héten várható. Az is megfigyelhető, hogy egyre népszerűbbek a kisebb méretű gyökeres fák” – jegyezte meg a sándorfalvi termelő. Elmondta, az ezüstfenyő és a hagyományos luc megnő a homokos talajon is, míg a nemesebb fajtáknak alaposan elő kell készíteni a területet. Kínálatában még a kaliforniai jegenye, a Concolor is megtalálható, mely az egyik legtartósabb fajta, ha az ágai elszáradnak, akkor sem hullajtja le tűleveleit. Új árussal is találkoztunk, Gergely Ferenc csak ezüstöt és lucfenyőt árusít, s nála is láttunk több gyökeres fenyőt. „Érdemes időben választani fát, mert nem érkezik új áru, és viszonylag kevés a nordmann” – tanácsolja

Szalai Tamás

, aki már a legmagasabb, körülbelül ötméteres fája is gazdára talált. Hozzátette, ezüstből és lucból igazán széles a választék, de mivel a nordmann lassan nő, kevesebb van belőle. Megyes Ernő szülei már 1978-ban is a Mars téri piacon árultak fenyőfát, ő gyerekként belecsöppent ebbe a világba, s itt is ragadt. „Mindenféle fenyőt kínálunk, a hagyományos luc és ezüst mellett nordmann, Douglas és Concolor is van nálunk. A luc népszerű, hiszen kisebb árkategóriájú, és azt látjuk, hogy először az ajándékokat veszik meg az emberek, utána az ünnepi menü alapanyagait, és csak ezután következik a favásárlás” – részletezte. A fa formája is mérvadó az árnál, a nagykanizsai

Megyes Erdő

elmondta, a hiányosabb ágúak vagy épp féloldalasak természetesen olcsóbbak, de arra ne számítson senki, hogy az ünnepek előtti napokban jelentősen olcsóbban kínálnák a fákat. Szerinte azért érdemes időben válogatni, mert igazán szép fenyőket hamar elkapkodják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.