Bulvár

Cukorcsalás Szegeden is - 2 milliárdot akartak lenyúlni

Cukorcsalás Szegeden is - 2 milliárdot akartak lenyúlni

2013. december 18., szerda
Cukorcsalás Szegeden is - 2 milliárdot akartak lenyúlni

Fiktív cukoreladással szerettek volna 2 milliárdnyi áfát visszaigényelni Szegeden, lebuktak, az ügyészség börtönbe küldené a cégvezetőket.

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt a Szegedi Törvényszék előtt két személlyel szemben, akik egy szegedi székhelyű cégben eljárva mintegy 2 és fél milliárd forintot szerettek volna az államtól lenyúlni hamis számlák segítségével. „A vád szerint a vádlottak megállapodtak abban, hogy cukorbeszerzéssel kapcsolatos együttműködési szerződést kötnek, melynek keretében mintegy 9 és fél milliárd forint plusz áfa közvetítői díjban állapodtak meg. A megállapodásnak megfelelően a szegedi székhelyű cég 2012. októberében esedékes áfa bevallásában a fenti közvetítői díj áfa tartalmát helyezte levonásba mintegy 2 és fél milliárd forint értékben és igényelte vissza azt. Tette mindezt annak ellenére, hogy a cégek között létrejött szerződések hamisak voltak, az eladónak a szerződésben rögzített mennyiségű cukor nem állt rendelkezésére, annak beszerzéséhez szükséges tőkével és gazdasági kapcsolatokkal egyik cég sem rendelkezett. A vádlottak szándéka csak és kizárólag a hamis számla alapján történő adó visszaigénylés volt. Cselekményükkel azonban a kívánt célt elérni nem tudták, figyelemmel arra, hogy a NAV adóellenőrzése folytán a kiutalás megtagadásra került. A Csongrád Megyei Főügyészség a vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérletével vádolja, magánokirat felhasználásának vétsége mellett. A vádlottakkal szemben az ügyészség egyezően börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, a közügyektől eltiltás, valamint a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltás mellett. A vádlottak lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt szabadlábon védekeznek” – olvasható az ügyészség közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.