Közélet

Bajnai Londonban: nemzeti sorskérdés az odafigyelés a külföldön élő magyarokra

Bajnai Londonban: nemzeti sorskérdés az odafigyelés a külföldön élő magyarokra

2013. december 3., kedd
Bajnai Londonban: nemzeti sorskérdés az odafigyelés a külföldön élő magyarokra

Az elmúlt években külföldre távozott 400-500 ezer magyar munkavállaló hiánya olyan mértékű veszteség és kockázat Magyarország számára, hogy nemzeti sorskérdésként kellene foglalkozni hazacsábításuk lehetséges módjaival - mondta hétfő este Londonban Bajnai Gordon.

Az Együtt-PM szövetség vezetője, aki Nagy-Britanniában élő magyaroknak tartott politikai fórumot, kijelentette: a veszteség mértékét illusztrálja az is, hogy ha e munkavállalók mindegyike csak a minimálbért keresné meg Magyarországon, az havi 30-50 milliárd forint költségvetési többletbevélt jelentene. A külföldön dolgozó magyarok azonban nemcsak az adó- és járulékfizetési rendszerből hiányoznak, hanem a nyugdíjrendszer fenntarthatóságából is. Ha a külföldön dolgozó 400-500 ezer magyar "tartósan külföldön ragad", akkor a magyar nyugdíjrendszer nemcsak a jövő nemzedékek, hanem már a mostani nyugdíjasok számára sem lesz fenntartható néhány éven belül, mivel nem lesz, aki folyamatosan befizesse a szükséges összeget - mondta Bajnai Gordon. A volt kormányfő szerint ha az elmúlt néhány évben külföldre távozott magyarok száma a felső becsléseknek felel meg, akkor "két 1956-nyi ember hagyta el az országot". Ezért számít nemzeti sorskérdésnek a foglalkozás a külföldön dolgozó magyarokkal, és úgy tűnik, mintha erről a magyar politika, az országért felelős erők nem vennének tudomást - tette hozzá. A politikus szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy "ennek az újkori emigrációnak a nagyon nagy része" a létbizonytalanság, a munkahelyek hiánya, a megélhetési problémák elől ment el Magyarországról.

Bajnai Gordon

szerint Magyarország történelmi tévútra tévedt, és mára a rendszerváltás után kitűzött fő célok - a demokrácia, a piacgazdaság, a szolidaritás és a Nyugathoz tartozás - mindegyike kérdőjelessé vált. A piacgazdaság például teljes mértékben megkérdőjeleződött Magyarországon, a szolidaritást pedig "szétverték", például az egykulcsos adórendszerrel, amellyel a legjobban kereső 14 százalék nyer, azok pedig, akik a minimálbértől a magasan az átlagbér feletti szintig tartó jövedelmi sávokba tartoznak, veszítettek - fogalmazott az Együtt-PM vezetője. A rezsicsökkentést "átverésnek" nevezte, mondván: a rezsi az elmúlt években önmagában is nőtt, de valójában a bérekhez képest attól nőtt nagyon nagy mértékben, hogy az egykulcsos adórendszer az alacsony és a közepes jövedelműek esetében nettó bércsökkenést okozott. Bajnai Gordon szerint az egykulcsos adórendszer és az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika "a fényevésre hasonlít", és e gazdaságpolitika apasztja a valódi munkahelyek számát Magyarországon. Hozzátette: a foglalkoztatási adatok attól javulnak, hogy a statisztikákba beleszámolják a közmunkát, ami "valójában a munkanélküliség új neve", valamint a külföldön munkát vállalókat is. Bajnai Gordon kijelentette: a legnagyobb kockázat az, hogy Magyarország ma tartósan leszakadó pályán van, mivel kevesebb a beruházás a gazdaságban, mint az éves amortizáció, vagyis még a jelenlegi termelőképességet sem lehet fenntartani. Ez a következő években törvényszerűen a magyar gazdaság zsugorodásához fog vezetni, ha nem következik be fordulat - mondta. A gazdasági fordulat mellett a kormányzásról alkotott felfogás megváltoztatására is szükség van. Ma Magyarországon "úrhatnám, dölyfös kormányzás van", amely úgy gondolja, hogy a hatalmat nem négy, hanem negyven évre kapta, és ennek megfelelően próbál építkezni - fogalmazott a volt miniszterelnök. Hozzátette: ezért 2014-ben nem az lesz a kérdés, hogy Magyarország a bal- vagy a jobboldal között válasszon-e, hanem "jövőt kell választania magának".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.